PMB: În mai puţin de un an s-au demarat lucrările de reabilitare la 20 de clădiri în centrul Capitalei
‘Un alt domeniu în care în ultimii doi ani s-au realizat progrese semnificative, mai ales în comparaţie cu ultimii 25 de ani, este cel al consolidării clădirilor cu risc seismic. Dacă în ultimele aproape trei decenii în Capitală au fost reabilitate doar 20 de clădiri, Primăria Capitalei a demarat, în mai puţin de un an, prin Compania Municipală Consolidări S.A., lucrările de punere în siguranţă, consolidare şi reabilitare pentru 22 de clădiri din centrul oraşului care necesitau reparaţii urgente. Dintre acestea, 20 urmează a fi consolidate, iar alte două au fost demolate. Toate aceste clădiri, dintre care unele sunt monumente istorice, erau foarte degradate şi prezentau un real pericol public pentru cetăţeni’, spune primarul general Gabriela Firea, potrivit unui comunicat PMB.
Edilul a adăugat că familiile care locuiau în clădirile la care au început lucrările de punere în siguranţă şi consolidare au fost mutate în locuinţele de necesitate deţinute de Primăria Capitalei, în Piaţa Naţiunile Unite, locuinţe modernizate recent.
‘Subliniez faptul că pentru accelerarea acestui program prioritar s-au alocat anul acesta 10 milioane de euro din bugetul Primăriei Capitalei şi au fost înfiinţate structurile care să acţioneze rapid şi eficient, respectiv Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, care are 46 de angajaţi, şi Compania Municipală Consolidări S.A., care are 400 de angajaţi”, menţionează Gabriela Firea.
După finalizarea lucrărilor de restaurare, Palatul Voievodal va deveni un spaţiu muzeal divers şi va include spaţii expoziţionale cu caracter temporar şi permanent, spaţii multifuncţionale destinate întrunirilor şi manifestărilor culturale, spaţii administrative (birouri), spaţii tehnice necesare asigurării climatizării, spaţii de depozitare materiale arheologice, hol principal de acces, cafenea, magazine, precizează comunicatul citat. Costurile sunt de 8 milioane euro, iar termenul de finalizare – 32 de luni.
În ceea ce priveşte reabilitarea faţadelor Universităţii Bucureşti, PMB arată că urmează adoptarea în CGMB a proiectului de hotărâre privind aprobarea susţinerii financiare în vederea realizării lucrărilor de intervenţie cu privire la reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirii, costurile fiind de 18 milioane de euro.
În perioada următoare, Primăria Capitalei va continua lucrările de consolidare a clădirilor cu risc seismic, anunţă PMB.