PMB: Informaţia că primarul ar secretiza achiziţia tramvaielor e falsă. Câştigătorii au declarat că oferta e în integralitate confidenţială

Economica.net
07 11. 2019
tramvai_duzma_21106800

„Reprezentanţii Astra au avut, în termenul legal, acces la informaţiile care nu vizau aspecte confidenţiale. Conform legislaţiei, sunt considerate confidenţiale acele informaţii declarate ca atare de operatorul economic participant la procedura de achiziţie. În cazul de faţă, operatorul economic desemnat câştigător şi-a declarat oferta în integralitatea sa ca fiind confidenţială la momentul depunerii ofertei – martie 2019. Astra Vagoane, la rândul ei, a declarat ca fiind confidenţială o parte a ofertei. Aşadar, nu Primăria Capitalei decide secretizarea sau declararea ca fiind confidenţială a documentaţiilor, ci fiecare operator în parte, în conformitate cu prevederile legii”, se arată într-un comunicat al PMB.

Potrivit aceleiaşi surse, restricţionarea accesului la datele confidenţiale din ofertele participanţilor la achiziţiile publice este prevăzută de lege, şi nu o decizie a primarului general. Primăria menţionează că procedura a respectat „întocmai paşii legali, fiind sub permanenta supraveghere a ANAP”, iar fiecare etapă a fost validată de experţii acestei agenţii.

Citeşte şi Tramvaie noi în Bucureşti: se anunţă câştigătorul celei mai mari licitaţii din ţară. PMB a evaluat prețurile

Primăria Municipiului Bucureşti a publicat în SICAP, pe data de 11 decembrie 2018, anunţul pentru achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de aproximativ 183 de milioane de euro, fonduri europene prin POR. În cadrul procedurii s-au înscris 20 de operatori economici şi au depus oferte doi dintre aceştia: asocierea Astra Vagoane Arad cu CRRC China şi Durmazlar Makine Sanayi Ve Ticaret SA. După desemnarea ofertei câştigătoare şi comunicarea acesteia către ofertanţi, asocierea Astra a solicitat acces la oferta depusă de competitor, precizează sursa citată.

În acest sens, în comunicat sunt citate prevederile legii nr. 98/2016 a achiziţiilor publice, art. 217, conform căruia: „după comunicarea rezultatelor procedurii, autoritatea contractantă este obligată să permită la cerere, într-o zi lucrătoare, accesul neîngrădit la propunerile tehnice şi/sau financiare care nu au fost declarate de către ofertanţi ca fiind confidenţiale, clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuală”.

PMB subliniază că a respectat în totalitate aceste prevederi şi nu a îngrădit în niciun fel accesul, dar că operatorul economic desemnat câştigător şi-a declarat oferta în integralitatea sa ca fiind confidenţială la momentul depunerii.

Primăria menţionează că, „în afara comisiei de licitaţie, nimeni din PMB nu a avut acces la documente şi informaţii” pe parcursul derulării procedurii, conform prevederilor legale.

„Informaţia potrivit căreia Primăria Capitalei ar da o lovitură Astra Vagoane este falsă! În legislaţia naţională şi europeană sunt prevăzute principiile care stau la baza atribuirii contractelor, printre care menţionăm tratamentul egal. Acest principiu înseamnă că o instituţie publică trebuie să permită tuturor potenţialilor operatori economici să participe la orice procedură, fără criterii discriminatorii cum ar fi ţara din care provin produsele – ceea ce Primăria Capitalei a şi făcut, ca dovadă faptul că la procedură s-au înscris iniţial 20 de operatori. Acestea nu pot favoriza operatori din România, UE sau din oricare altă ţară”, prevede sursa citată.

PMB mai arată că niciun operator economic participant la procedură nu a fost descalificat, iar oferta Astra Vagoane a fost „conformă, admisibilă”, iar clasamentul final a fost întocmit în baza factorilor de evaluare precizaţi în documentaţia de atribuire, „ceea ce presupune atât preţ, cât şi factori tehnici”.

„Subliniem faptul că ce s-a întâmplat în aceste zile a fost în perfectă concordanţă cu prevederile legale în materie: Astra Vagoane a solicitat accesul la dosarul achiziţiei, conform prevederilor legale. Tot conform prevederilor legale, în timp de mai puţin de o zi lucrătoare, li s-a permis accesul la toate informaţiile care nu erau declarate de către operator ca fiind confidenţiale. Pentru deplina informare publică, precizăm că fiecare operator are dreptul să solicite instanţei desecretizarea ofertei şi are la dispoziţie 10 zile pentru depunerea eventualelor contestaţii”, a mai arătat primăria.