Potrivit municipalităţii, agenţia de rating Standard&Poor’s a informat Primăria Municipiului Bucureşti asupra deciziei de a scădea ratingul de credit al Capitalei şi de a retrage calificativul de rating din motive contractuale.
Reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat, miercuri, pentru MEDIAFAX că reprezentanţii S&P nu au putut îndeplini condiţiile legale în vigoare privind achiziţiile publice pentru încheierea unui nou contract de evaluare din motive care ţin strict de agenţia de rating, procedura de achiziţie a serviciilor de rating fiind anulată în conformitate cu legislaţia română în vigoare privind achiziţiile publice.
Municipiul Bucureşti a realizat toate demersurile pentru încheierea unui nou contract de servicii de rating, însă reprezentanţii agenţiei S&P nu au putut îndeplini condiţiile legale în vigoare privind achiziţiile publice, respectiv nu au fost de acord cu constituirea şi depunerea garanţiei de participare la procedura de achiziţie, în cuantum de aproximativ 2% din valoarea estimată a contractului de servicii, au mai explicat reprezentanţii Primăriei.
„Ca urmare, informaţiile financiare au fost luate de pe site-ul Primăriei, însă acestea sunt insuficiente pentru elaborarea unei analize şi a unui raport de rating concludent”, potrivit sursei citate.
Municipiul Bucureşti a fost evaluat în anul 2011 de agenţia Fitch, ratingul fiind crescut de la „BB+” la „BBB-„, a precizat municipalitatea.
Standard&Poor’s a retrogradat ratingul Primăriei Bucureştiului de la BB+ la BB, din cauza incertitudinilor privind răscumpărarea unor obligaţiuni de 500 milioane euro cu maturitate în 2015, iar apoi a retras calificativul ca urmare a informaţiilor insuficiente necesare evaluării.
Decizia de retrogradare reflectă incertitudinile referitoare la necesarul mare de refinanţare şi expunerea la datorii în valută, determinate de obligaţiunile de 500 de milioane de euro, precum şi cele privind viitoarele politici ale municipalităţii în domeniul datoriilor şi lichidităţilor, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Ratingul, cu perspectivă negativă, este constrâns totodată de cadrul instituţional dezechilibrat şi de situaţia lichidităţilor, considerate reduse.
Calificativul Primăriei Bucureştiului este susţinut de poziţia de centru administrativ, financiar şi economic al României şi de surplusul ridicat al bugetului operaţional.
S&P a precizat că a retras ratingul din motive contractuale, care au condus la informaţii insuficiente pentru realizarea evaluării acestuia.