„În cursul zilei de astăzi, a fost realizată o plată în avans, în valoare de 9 milioane de lei, pentru consumul aferent lunii noiembrie, care are termen scadent la data de 2 ianuarie 2020. Subliniem faptul că datoriile la care ELCEN face referire, respectiv suma de 313 milioane de lei, cauzate de caracterul sezonier al încasărilor specific sistemului de termoficare, au de la data intrării RADET în faliment un regim juridic diferit, intrând sub incidenţa Legii insolvenţei 85/2014”, arată PMB.
Potrivit sursei citate, încasarea acestor sume se va face conform contractului de furnizare a energiei termice, prin plăţi care se vor efectua din contul Escrow, acolo unde se colectează, zilnic, sume de la cei care plătesc serviciile de termoficare, inclusiv Primăria Capitalei. „Sumele din acest cont vor fi repartizate în conformitate cu prevederile Legii insolvenţei. Nu există nicio altă posibilitate legală astfel încât Primăria Capitalei să poată achita aceste sume”, subliniază PMB.
Joi, ELCEN a transmis că PMB nu a semnat convenţia de plată în avans a gazelor naturale necesare producerii de căldură şi apă caldă în Capitală, deşi documentul a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Prin încheierea acestei convenţii, PMB se angajează să plătească în avans direct în contul furnizorului de gaze naturale contravaloarea cantităţilor de gaze naturale necesare pentru livrarea agentului termic în perioada octombrie 2019 – martie 2020. Aceste fonduri sunt folosite exclusiv pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcţionarea la parametri optimi şi livrarea în condiţii de siguranţă a agentului termic către locuitorii Capitalei, susţine ELCEN.
„Această situaţie intervine în contextul în care intrarea în noul sezon de termoficare 2019 – 2020 s-a făcut în condiţiile unor riscuri financiare deosebite, generate de întârzieri la plata obligaţiilor curente înregistrate de RADET Bucureşti faţă de ELCEN după data deschiderii procedurii de insolvenţă împotriva RADET, în valoare de aproximativ 300 de milioane de lei înregistrate la data de 30.11.2019, precum şi de întârzieri la plata obligaţiilor prevăzute la art. 51 alin. (1) din OG 36/2006 în sarcina municipiului Bucureşti pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei Capitalei”, a arătat ELCEN într-un comunicat.