Primarul general Gabriela Firea a precizat că parcul auto al RATB este unul ‘îmbătrânit’, ‘depăşit ca uzură şi morală şi fizică’, iar bucureştenii doresc autobuze şi tramvaie noi, performante.
‘Avem specialişti foarte buni în mobilitate care şi-au spus punctul de vedere şi au afirmat că mai este nevoie în continuare şi de investiţii la uzină, pentru că şi propria uzină a RATB poate să construiască tramvaie, dar nu are în acest moment capacitatea tehnică să o facă. Dar, împreună, vom contribui pentru ca URAC să beneficieze de investiţii şi să poată să fabrice tramvaie româneşti. De asemenea, vom continua şi cu achiziţiile până la punctul în care vom putea să afirmăm cu toţii că ne-am realizat mandatul faţă de bucureşteni şi că transportul public în comun este o alternativă viabilă’, a declarat Gabriela Firea, în cadrul şedinţei CGMB.
Ea a adăugat că achiziţia trebuie completată cu măsuri precum: realizarea benzilor unice, construirea de parcări la intrarea în Capitală şi lângă staţiile de metrou, o colaborare mai eficientă cu Brigada Rutieră, cu Poliţia Locală, Municipală şi de sectoare, pentru fluidizarea traficului.
‘Sunt măsuri care s-au luat în toate marile capitale europene şi au dat rezultate. Noi nu trebuie să inventăm alte tipuri de soluţii, pentru că ele există. Trebuie doar să le aplicăm pe acestea, bineînţeles, având foarte mare grijă la transparentizarea acestor proceduri, la achiziţiile care se vor realiza doar prin metode electronice, fără intervenţie umană, fără subiectivism, la verificarea tuturor specificaţiilor tehnice care vor trebui să fie asumate de specialişti’, a afirmat Firea.
Consilierul municipal PNL Ciprian Ciucu a anunţat că liberalii votează în favoarea acestei achiziţii, având în vedere că este necesară o înnoire a parcului auto. El a adăugat însă că o astfel de achiziţie ar trebui să rezulte dintr-o strategie. În opinia sa, se pune un accent prea important pe achiziţionarea de autobuze, care sunt poluante.
Conform hotărârii adoptate, dintre cele 400 de autobuze, 320 sunt din gama 12 metri, 50 din gama de zece metri, iar 30 de autobuze articulate fac parte din gama de 18 metri.
Atât autobuzele, cât şi troleibuzele urmează să fie achiziţionate în baza unui program multianual, pe o durată de patru ani, începând cu 2017.
Potrivit celui de-al doilea proiect de hotărâre, PMB ar urma să achiziţioneze 100 de tramvaie, dintre care 90 de mărime medie din gama de 36 de metri şi zece tramvaie bisens cu două cabine, din gama de 27 de metri, în cadrul unui program multianual, pe o durată de patru ani, începând cu 2017.
În cazul ambelor proiecte, finanţarea se va asigura din bugetul Primăriei Capitalei, iar sumele necesare vor fi cuprinse în bugetele anuale ale Capitalei.