Potrivit proiectului de hotărâre, care va fi supus, luni, dezbaterii consilierilor municipali, municipalitatea doreşte aprobarea unei finanţări rambursabile interne de până la 140.000.000 de lei, cu o maturitate de maxim 15 ani şi o perioadă de tragere şi graţie de maxim patru ani.
Proiectele municipalităţii care beneficiază de finanţare nerambursabilă din fonduri europene sunt cele de consolidare restaurare şi conservare a Casei Cesianu, a Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” sau a Arcului de Triumf, dar şi de reabilitare şi consolidare a Muzeului Dr. Nicolae Minovici, sau de reabilitare a infrastructurii rutiere în Piaţa Sudului, de amenajare a circuitului turistic pe lacurile Floreasca şi Tei, precum şi cele privind reabilitarea, modernizarea şi echiparea spitalelor Clinic de Ortopedie Foişor şi a celui pentru copii Dr. Victor Gomoiu.
Pentru implementarea cu succes a acestor proiecte şi pentru a nu afecta bugetul de cheltuieli al Municipiului Bucureşti, pe termen scurt şi lung, este necesară contractarea unei finanţări interne pentru asigurarea prefinanţării sau a cofinanţării proiectelor care beneficiază de fonduri europene nerambursabile de la Uniunea Europeană, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
În raportul de specialitate al proiectului se arată că, deşi suma totală estimată ca fiind necesară pentru asigurarea prefinanţării sau pentru cofinanţarea proiectelor este de 66.548.864 lei, municipalitatea trebuie să asigure „disponibilităţi, dimensionate în mod optim pentru acoperirea cheltuielilor aferente proiectelor, până la încasarea rambursărilor din fonduri UE sau TVA”, ajungându-se, astfel, la estimarea unui necesar total de finanţare de 140.000.000 de lei.
Potrivit documentului, se are în vedere o structură de finanţare „de tip revolving pentru primii patru ani”, astfel încât costurile aferente finanţării să se aplice doar sumelor efectiv utilizate.
În expunerea de motive a proiectului se arată că gradul de îndatorare pentru următorii 20 de ani nu depăşeşte zece procente, mai puţin în anul 2015, când municipalitatea trebuie să ramburseze obligaţiunile municipale în valoare de 500 de milioane de euro, iar gradul de îndatorare depăşeşte gradul maxim de îndatorare de 30 de procente.
De asemenea, documentul mai arată că prin accesarea acestei finanţări interne rambursabile, se va asigura implementarea proiectelor de către Primăria Municipiului Bucureşti respectând graficul de timp planificat, fără ca derularea proiectelor să fie afectată de posibile goluri de casă determinate de perioadele de decontare şi eventualele disfuncţionalităţi procedurale care pot apărea atât în acordarea prefinanţărilor, cât şi în acordarea rambursărilor.