PNDR: două miliarde de euro pentru investiţiile în agricultură, în 2017. Alocările încep din această lună

Toate măsurile pentru realizarea de investiţii în agricultură aferente anului 2017, cuprinse în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, vor fi lansate începând din această lună, iar alocarea financiară se ridică la aproximativ două miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Economica.net - lun, 20 mart. 2017, 10:10
PNDR: două miliarde de euro pentru investiţiile în agricultură, în 2017. Alocările încep din această lună

De altfel, mai multe propuneri de modificare a criteriilor de selecţie aferente submăsurilor în sectorul agricol au fost prezentate, săptămâna trecută, în cadrul primei întâlniri a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, aferentă anului 2017, prezidată de secretarul de stat Alexandru Potor. La discuţii au participat 32 membri, alături de reprezentanţii Autorităţii de Management pentru PNDR, cei ai AFIR, ai APIA şi ai Directoratului General pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii au fost prezentate şi aprobate în unanimitate propunerile de modificare a criteriilor de selecţie aferente submăsurilor pentru realizarea de investiţii in exploataţiile agricole/pomicole, în procesarea/marketingul produselor agricole ori pomicole, pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale, pentru înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol/pomicol, pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare – sectorul agricol/pomicol, precum şi calendarul lansărilor aferente anului 2017 şi alocările propuse.

Astfel, începând cu luna martie vor fi lansate toate măsurile destinate atât beneficiarilor publici, cât şi beneficiarilor privaţi. Alocarea totală a măsurilor însumează aproximativ două miliarde euro, din care 800 de milioane de euro sunt destinaţi beneficiarilor publici şi peste un miliard de euro sunt pentru măsuri destinate beneficiarilor privaţi.

Conform programărilor, în luna martie vor fi lansate măsurile destinate beneficiarilor publici, respectiv: Submăsura 4.3 ‘Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice’ – componenta drumuri agricole cu o alocare a sesiunii de 32,7 milioane euro, Submăsura 4.3 ‘Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice’ – componenta drumuri de acces silvice cu o alocare a sesiunii de 88,7 milioane euro, Submăsura 7.2 ‘Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scara mică’ cu o alocare a sesiunii de 356,1 milioane euro, Submăsura 7.6 ‘Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural cu o alocare a sesiunii de 100,4 milioane de euro’.

De asemenea, Submăsura 4.3 ‘Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice’ – componenta irigaţii, cu o alocare a sesiunii de 150 milioane euro, va fi lansată în luna aprilie.

‘Cu privire la Submăsura 4.3 componenta irigaţii, în cadrul Comitetului de Monitorizare au fost prezentate membrilor şi agreate de comun acord concluziile discuţiilor cu reprezentanţii Comisiei Europene privind modificarea fişei măsurii cu impact asupra suprafeţei potenţial irigabile viabilă din punct de vedere economic, respectiv creşterea acesteia de la 823.000 hectare la 1,8 milioane de hectare, în conformitate cu Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România, putându-se astfel realiza investiţii de modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii pe o suprafaţă de 619.000 ha irigate în trecutul recent (perioada 2007-2016)’, se arată în comunicatul MADR.

Totodată, s-a agreat ca, în cadrul celor 1,8 milioane de hectare viabile, să fie realizate investiţii oriunde, în limita celor aproximativ 620.000 de hectare (utilizate în trecutul recent) pentru care se consideră că există resurse de apă suficientă.

Te-ar mai putea interesa și
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari economii europene afectează soliditatea pieţei forţei de muncă, transmit......
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare s-au menţinut pe un trend ascendent în anul 2024, cu o rată anuală ...