„Am ajuns la o rată de absorbţie din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală de 40,2%, asta în materie de plăţi, dar dacă este să luăm în calcul şi acea prefinanţare de 325 milioane de euro, rata de absorbţie ajunge la 44,2%. Pentru anul viitor previzionăm un cuantum al plăţilor de circa un miliard de euro ceea ca ar ridica absorbţia la peste 55% din program. Alocarea prin PNDR este de 9,46 miliarde de euro, din care 8,12 miliarde de euro contribuţia fondului european agricol pentru dezvoltare rurală şi 1,34 miliarde de euro din contribuţie naţională”, a precizat Camelia Iliescu, în cadrul evenimentului „Romanian Food & Agribusiness Conference”.
Ea a subliniat că România va avea o contribuţie majoră în cadrul Politicii Agricole Comune, în condiţiile în care anul viitor va prelua preşedinţia Consiliului UE şi „se va dezbate şi poate chiar se va bate în cuie viitorul buget al Uniunii Europene, nu numai pe dezvoltare rurală”.
La finele săptămânii trecute, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor, declara că România a depăşit ţinta de 1,2 miliarde de euro, bani absorbiţi în anul 2018 din fondurile europene pe dezvoltare rurală.
„Volumul total pe care îl vom încasa până la sfârşitul anului 2018 din PNDR este 1,2 miliarde de euro. Sunt bani siguri care vor intra în ţară pentru că fac obiectul cererilor de plată care au fost trimise către Bruxelles. Planul nostru pentru 2018 este să terminăm anul cu depăşirea procentului de 50% din anvelopa financiară pe care o avem la dispoziţie prin PNDR anvelopă care se cifrează la 8,1 miliarde de euro”, a precizat Potor.
El a spus că „în afara procentului foarte onorabil” spre care ne îndreptăm, de peste 50%, acest lucru va plasa România în topul absorbţiei la nivel european din punct de vedere al valorii nominale.
BusinessMark organizează, vineri, la Bucureşti, cea de-a VI-a ediţie a evenimentului „Romanian Food & Agribusiness Conference”, la care şi-au anunţat participarea investitori, agricultori, reprezentanţi ai companiilor din industria bunurilor de larg consum (FMCG – Fast Mover Consumer Goods), producători, procesatori, distribuitori şi retaileri.
Pe lista temelor de discuţie se vor afla subiecte precum: rezultatele anului agricol 2018 şi perspectivele pentru viitor, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, rata de absorbţie a fondurilor europene la sfârşitul anului 2018 şi prognoza pentru anul următor, comerţul şi exportul cerealelor, avantajele asocierii fermierilor în agricultură, agricultura ecologică, aspecte privind distribuţia, logistica şi supply chain-ul în agricultură, aspecte fiscale şi legislative specifice agriculturii.