Europaramentarul Theodor Stolojan apreciază că România pierde zeci de miliarde la bugetul de stat, în principal din cauza slabei colectării a TVA și a scutitilor de taxe de impozite. Fostul premier lasă de înețeles că o guvernare având în frunte PSD, cu politica sa fiscală orientată către excepții și scutiri, ar face mai mult rău decât bine. ” “Rotativa guvernamentală de anul viitor, pe mine mă îngrijorează dintr-un singur punct de vedere, din punctul de vedere că primul ministru va fi domnul Ciolacu cred, preşedintele PSD-ului, a cărui concepţie despre reforma fiscală o cunosc. Dânsul crede foarte mult în aceste măsuri (n.r. plafonare de preţuri, impozit progresiv, taxă de solidaritate) şi sigur că are un cuvânt hotărâtor în guvern, ca prim-ministru. El se poate opune clar la orice măsură care vine din cadrul coaliţiei, poate să o accepte, iar celălalt partid, sigur, n-are decât două opţiuni: înghite sau pleacă. Sper că domnul Ciolacu va avea cumpătarea necesară să nu forţeze această notă. Însă piatra de încercare, după mine, e campania prezidenţială, care a fost piatra de încercare şi la Geoană – Băsescu”, a spus Stolojan, la Prima TV.
El a dezvăluit că a întrebat în cadrul Biroului Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal dacă această reformă fiscală este cea care trebuie făcută şi cea care a fost asumată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
“În primul rând, aş vrea să vă spun că cota unică sau cotă progresivă nu e o chestie că eşti de dreapta sau eşti de stânga. Poţi să ai cotă progresivă în care cota maximă să fie 10 % şi cota minimă 5 %, ceva. Cam ce are în vedere PSD-ul. Poate nu chiar aşa, dar PSD-ul zice până la nu ştiu ce să fie chiar zero, iar pragul maxim să fie undeva 14. Păi sigur că asta numai progresiv nu e. Progresiv e cum este în Franţa, cum e în Marea Britanie, de exemplu. Fiul meu, care e cercetător în nano-tehnologie în Marea Britanie, îmi spune: ”La mine, ce depăşeşte, nu ştiu cât îmi ia, 45 %”. Aia înseamnă progresiv”, a afirmat Stolojan.