PNL propune retragerea din Parlament. Mai mulţi liberali şi-au scris demisiile

Economica.net
23 01. 2012

Ludovic Orban a anunţat conducerea partidului, la şedinţa grupurilor parlametare ale PNL care a avut loc luni seară, că a decis ca, începând cu 1 februarie, să demisioneze din funcţia de deputat.

Conform unor informaţii obţinute de către România TV, Orban a fost urmat în demersul său de către deputaţii Lucia Varga, Teodor Atanasiu, Călin Popescu Tăriceanu, Horia Cristian, Minodor Dobre, Mihăiţă Calimente, Bogdan Ţâmpău, Octavian Popa şi senatorii Varujan Vosganian şi Mircea Diaconu.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, Orban i-a spus lui Crin Antonescu că îi pune la dispoziţie demisia sa în alb şi că aşteaptă ca şi alţi colegi liberali să facă acelaşi lucru. Orban a explicat că face acest gest pentru că nu mai doreşte să legitimeze prin prezenţa sa în legislativ acţiunile nedemocratice ale actualei puteri.

După Orban, mai mulţi parlamentari liberali şi-au arătat disponibilitatea de a demisiona şi ei din Parlament, printre aceştia numărându-se şi senatorul Mircea Diaconu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a confirmat că Ludovic Orban şi mai mulţi liberali i-au înaintat demisiile sau şi-au exprimat intenţiile în acest sens.

„Din ce am discutat deocamdată în această seară se poate degaja, şi sunt mandatat să comunic acest lucru, un consens în legătură nu numai cu disponibilitatea, dar cu dorinţa parlamentarilor liberali de a ne retrage din acest Parlament şi a nu reveni decât atunci când vom reveni prin votul românilor chemaţi la urne”, a spus Antonescu.

El a precizat că decizia nu este definitivă, având în vedere că PNL face parte dintr-o coaliţie politică.

„Vom discuta cu partenerii noştri din PSD, din PC, şi vom încerca să găsim o soluţie comună. Noi ne-am dori să fie aceasta. Propunerea PNL este să ne retragem din acest Parlament profund ilegitim”, a arătat Antonescu.

În ceea ce priveşte demisiile ce i-au fost înmânate, Antonescu a spus că „Ludovic Orban a fost primul”.

„După aceea mai mulţi colegi au făcut acelaşi lucru. A scris o demisie din Parlament, pe care nu a produs-o, deci nu a demisionat ca atare, ci mi-a încredinţat-o în calitate de preşedinte al partidului, mandatându-mă să o folosesc, să o produc, să o anunţ public atunci când va fi cazul. Când vom lua o decizie oficială, toată opoziţia, o voi face”, a subliniat liderul PNL.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, s-a arătat dispus, într-o intervenţie la România TV, ca ideea liberalilor să fie analizată în cadrul USL. „O să discutăm acest lucru şi orice decizie o vom lua împreună. Nu exclud acest lucru, dar trebuie să fim atenţi să nu-i dezamăgim pe oameni”. a spus Ponta.

El a exclus orice variantă prin care conducerea Guvernului să fie preluată de către actuala opoziţiei, fără a avea loc alegeri anticipate. „Soluţia acum este să avem alegeri anticipate. Este vorba să schimbăm un regim politic şi un mod de a face politică. Nu am legitimitatea dată de vot pentru a fi prim-ministru”, a declarat preşedintele PSD.

La rândul său, Daniel Constantin, preşedintele PC, se arată partizan al unei decizii radicale. „Partidul Conservator este pregătit să se retragă imediat din Parlamentul României alături de colegii din opoziţie, odată ce această decizie va fi luată în cadrul USL. Criza politică majoră pe care o traversează România astăzi este generată de Traian Băsescu şi Guvernul care-i este supus, iar demisia opoziţiei din Parlament va genera o criză fără precedent în România”, se arată într-un comunicat al PC.