„Există o situaţie, mai ales în ultimul an, destul de dură vizavi de concurenţa pe piaţa cărnii în România, în special carnea de porc, dar şi la carnea de pui. Producem doar 30% din necesarul alimentar, foarte multe produse vin din import. Există o presiune foarte mare, carcasa de porc vine la un preţ foarte mic, în aşa fel încât crescătorii de porci au spus că nici măcar milionul acela pe care-l iau de la statul român ca subvenţie de la UE nu le mai ajunge şi au început să intre în pierdere. (…) Noi am încercat, PNL, şi am introdus un proiect de lege privind reducerea TVA la produse alimentare până la 5%. Se pare că Guvernul nu doreşte acest lucru. (…) În această situaţie pentru salvgardarea industriei cred că trebuie să recurgem la taxarea inversă”, a declarat Nini Săpunaru.
El a precizat că proiectul este pregătit şi discutat cu colegii parlamentari din Comisia de buget-finanţe.
„Toţi suntem de acord, e o soluţie care s-a aplicat cu succes în agricultură pentru cereale, taxarea inversă, şi a funcţionat şi s-a redus frauda foarte mult”, a adăugat deputatul PNL.
Nini Săpunaru consideră că la fel se va întâmpla în privinţa reducerii evaziunii fiscale şi în cazul în care s-ar aplica măsura taxării inverse la carne şi produsele din carne.
„La fel, dacă introducem taxarea inversă pe o perioadă de un an de zile, pentru că atât se aprobă de către Comisia Europeană, putem să rezolvăm nu reducerea preţului la galantar, dar reducem în mod cert frauda şi societăţile acestea fictive care funcţionează la ora actuală în România”, a mai declarat deputatul PNL.
Săpunaru a explicat, întrebat în acest sens, că nu există impact din punct de vedere bugetar.