PNL solicită deblocarea procedurii la proiectul pensiilor militare – Andronache

28 10. 2024
militari-pensionari_24877400

„Am constatat înregistrarea punctului de vedere al Guvernului pe proiectul de lege referitor la modificarea pensiilor militare, situaţie în care solicităm în mod expres deblocarea procedurii pentru adoptarea acestui proiect astăzi. Este important de subliniat faptul că la ora aceasta nu ştim în clar care sunt comisiile sesizate în fond cu acest proiect, dacă sunt patru comisii sesizate în fond sau sunt cinci comisii sesizate în fond. Dezbaterea iniţială, când a ajuns prima dată în discuţia Biroului permanent al Camerei acest proiect, a fost aceea că sunt cinci comisii sesizate, ulterior au mai fost nişte dezbateri în Biroul permanent şi se ajunsese la concluzia că vor fi patru comisii sesizate”, a afirmat Andronache, la Parlament, scrie Agerpres.

Potrivit lui Andronache, în mod coerent, comisiile sesizate cu acest proiect ar fi trebuit să fie înscrise pe site-ul Camerei Deputaţilor.

„Nu le ştim dintr-un motiv foarte simplu: pentru că PSD a refuzat procedura de urgenţă, aşa cum am propus-o noi la momentul în care a fost sesizată Camera Deputaţilor cu acest proiect şi, refuzând procedura de urgenţă, aceasta este consecinţa. S-a aşteptat publicarea punctului de vedere al Guvernului, urmând a fi reluată discuţia despre comisiile sesizate. Solicităm ca astăzi să se clarifice toată această chestiune, să fie sesizate comisiile în fond cu acest proiect, să se poată depune amendamente dacă cineva doreşte, să dezbatem astăzi sau cel târziu mâine în comisiile raportoare proiectul, astfel încât să putem desfăşura o şedinţă de plen zilele următoare pentru a adopta în primă Cameră sesizată acest proiect”, a adăugat deputatul liberal.

El a subliniat că „toate aceste elemente decurg din refuzul Partidului Social Democrat de a accepta procedura de urgenţă” la acest proiect.

În legătură cu punctul de vedere al Guvernului la acest proiect, în care se ridica problema de constituţionalitate şi impactul bugetar mare, Andronache a spus că punctul de vedere al Executivului este „consultativ”.

„Guvernul României a dat un punct de vedere, nu înseamnă că noi, iniţiatorii, suntem de acord cu cele scrise în acest punct de vedere semnat de prim-ministru, dar, bineînţeles, sunt aspecte de care este bine să ţinem cont. Totuşi, punctul de vedere al Guvernului, aşa cum am mai spus şi altă dată, este un punct de vedere consultativ, nu împiedică dezbaterea şi adoptarea propunerii legislative. De aceea am făcut şi apel să deblocăm procedura pentru ca proiectul să poată fi pus în dezbatere”, a spus Gabriel Andronache.

Este obligaţia Guvernului, în opinia sa, de a a furniza Parlamentului fişa financiară în care să fie arătate care sunt soluţiile pentru a susţine impactul bugetar.

Despre respingerea proiectului de către Curtea Constituţională, liderul deputaţilor PNL a răspuns că actul normativ nu are niciun fel de element de neconstituţionalitate, cel puţin în forma depusă.

El a mai spus că proiectul nu are un caracter discriminatoriu şi nu prevede o dublă recalculare.

„Nu vorbim despre o dublă recalculare, vorbim despre mecanismul, formula matematică pe care legea în vigoare o utilizează pentru a stabili care este pensia unui om care este la pensie din acest sistem”, a explicat Andronache.

Întrebat dacă se aşteaptă la ‘joc de gleznă’ din partea PSD în legătură cu adoptarea proiectelor liberalilor, Andronache a spus: „Jocul de gleznă există deja”.

„Facem apel la PSD să renunţe la jocul de gleznă, pentru că tot ceea ce vedeţi că se întâmplă acum reprezintă exact joc de gleznă: proceduri tergiversate, identificarea de soluţii de procedură care ţin practic proiectele pe loc şi într-o Cameră şi în cealaltă, cel puţin în privinţa acestui proiect care se află aici la Camera Deputaţilor”, a mai spus Andronache.

Proiectul repară o inechitate, mai afirmă el, menţionând că „mecanismul de indexare, actualizare este în beneficiul tuturor celorlalţi pensionari din România, cu excepţia cadrelor militare în retragere, cărora, din 2017, ca urmare a unei modificări legislative a unui ministru PSD, nu se mai realizează”.

Luni, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că avizul Guvernului asupra proiectului de lege privind pensiile militare nu a fost unul negativ şi că în document se spune că este „decizia Parlamentului”.

El răspuns astfel, întrebat dacă social-democraţii vor vota în Parlament proiectul de lege privind pensiile militare, în condiţiile în care Guvernul ar fi dat „aviz negativ”.

„Vă rog frumos, nu mai minţiţi! Măcar de faţă cu mine nu minţiţi! Vă rog eu frumos! Dacă aveţi o problemă cu mine, vă rog frumos să îmi spuneţi! Nu este aşa ceva! Guvernul a spus că este decizia Parlamentului! Eu nu v-am spus, nu scrie undeva în decizia luată în Guvern că există aviz negativ! Am anunţat deja că se votează acest proiect. Am anunţat public. Şi nu o dată, de mai multe ori. Dar vă rog eu. După ce plec, puteţi minţi ce vreţi, dar nu cu mine de faţă!”, a afirmat Ciolacu, luni, după ce a participat la Summitul Autorităţilor Publice Municipale din România.

Vinerea trecută, prim-ministrul a transmis că atât el, cât şi Guvernul susţin adoptarea în Parlament, într-un termen cât mai scurt, a proiectului pentru eliminarea inechităţilor privind pensiile militare, respectiv propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, afirmaţie făcută la finalul consultărilor pe care le-a avut cu reprezentanţii asociaţiilor rezerviştilor militari care protestau în Piaţa Victoriei.

El estima că în această săptămână va fi aprobat în Camera Deputaţilor, iar în două săptămâni va trece şi de Senat.

„Fac apel către toţi competitorii politici să nu mai folosească instituţiile statului în lupta electorală. Armata României, Poliţia Română şi toate celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare nu trebuie amestecate în disputele politice”, afirma Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat al Executivului