PNS 2023: Care vor fi culturile cu cele mai mari plăți directe cuplate. Sumele scad și cu peste 50% față de 2021
Ministerul Agriculturii propune prin Planul Național Strategic 2023-2027, aflat în dezbatere publică, și care va fi trimis ulterior la Bruxelles pentru aprobare, plăți directe cuplate pentru culturile vegetale în cuantum ce pornește de la 100 de euro pe hectar. Cel mai substanțial sprijin va fi acordat fermierilor activi care cultivă legume (tomate, castraveți, ardei, vinete) în sere și solarii. Pentru aceștia, propunerea MADR este de 2.100 de euro pe hectar, în 2023, urmând ca valoarea să crească gradual, până la 2.210 euro pe hectar, în 2027. În 2021, sprijinul cuplat pentru legume în solarii a fost de 4.844 de euro pe hectar, adică cu 56% mai puțin.
Din estimările Ministerului, vor fi finanțate în total 2.000 de hectare, iar pentru a fi eligibili fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Fermierul desfășoară o activitate agricola, pe teritoriul României;
- Să fie fermier activ;
- Pentru legume cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha;
- Să facă dovada comercializării unor cantități minime anuale potrivit legislației naționale;
- Să facă dovada utilizării de sămânţa certificată oficial, inclusiv categoria standard, în conformitate cu legislația națională.
Sprijinul are ca scop îmbunătățirea competitivității fermierilor români și menținerea suprafețelor cultivate cu legume cultivate în spații protejate, în contextul în care sectorul este în declin.
Din datele MADR, suprafața cultivată cu legume în spații protejate a scăzut în anul 2020 cu circa 5% față de anul 2018. În plus, fermierii se confruntă cu o multitudine de dificultăţi, printre care gradul redus de modernizare, ritm scăzut al investițiilor din cauza costurilor ridicate; costuri tehnologice mari (energie şi apă pentru irigat, fertilizare, tratamente fitosanitare, folie, structura de rezistență, semințe, răsaduri, forța de muncă).
Cultivarea legumelor în spații protejate constituie o alternativă la cultura legumelor în câmp, care poate fi afectată de condițiile pedoclimatice și nu permite producții în perioada noiembrie-mai.
2.001 de euro pe hectar pentru sămânța de cartofi
Culturile de cartofi pentru sămânță vor fi susținute cu o plată unică pe suprafața eligibilă de 2.100 de euro, față de 1,441 euro pe hectar în 2020.
Pentru a beneficia de sprjin, fermierul:
- Trebuie să fie activ
- Beneficiază de BISS și exploatează teren arabil identificabil în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS);
- are autorizaţii pentru producerea seminţei de cartof pentru anul de cerere,
- valorifică o producție minimă de sămânţă de cartof/ha prevăzută în legislația națională,
- face dovada că utilizează sămânţă certificată în conformitate cu legislația în vigoare.
Motivul pentru care sprijinul cuplat pentru sămânța de cartofi este printre cele mai mari constă în faptul că această cultură se numără printre cele mai pretențioase.
Cheltuielile mari de producție nu pot fi acoperite de prețul de valorificare a cartofului de sămânță, fapt ce conduce la o valorificare sub prețul de cost, impactând negativ veniturile fermierilor. Cartoful pentru sămânță se cultivă pe o suprafață de aproximativ 750 de hectare.
1.600 de euro pentru legumele cultivate în câmp
În prezent suprafețele cultivate cu legume nu asigură necesarul de consum al României, fie că vorbim despre cele în stare proaspătă cât și cele procesate-procesatorii funcționează la o capacitate de 30%. În anul 2020 atât suprafața totală cultivată cu legume cât și producția totală obținută a manifestat un trend descendent.
Spre exemplu, la castraveții și ardeii cultivați în câmp s-au înregistrat cele mai scăzute producții medii din ultimii șase ani. Fermierii se confruntă cu costuri mari de înființate a culturii, cu forța de muncă care provoacă dificultăți atât în perioada înființării culturii, cât și la recoltare și factorii de mediu.
Există așadar riscul de abandon în zonele din bazinele legumicole tradiționale, motiv pentru care MADR a propus finanțarea acestui sector prin plăți directe în valoare de 1600 de euro pe hectar. Acum, APIA plătește sprijinul pentru 1.500 de hectare, dar se estimează o suprafață eligibilă de 2.000 de hectare din 2023. În 2021, s-a acordat sprijinul cuplat pentru castraveții cultivați în câmp pentru industrializare în valoare de 3.391,41 euro/ha.
Pentru a primi banii, fermierul trebuie să:
- fie fermier activ,
- să fie beneficiar de BISS (plată unică pe suprafață) și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare, teren arabil;
- sprijinul se acordă fermierilor activi care cultivă legume (tomate, castraveți, ardei (ardei gras, lung, gogoșar), vinete);
- să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha;
- să facă dovada valorificării în stare proaspătă sau livrării la o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor a unei producţii minime stabilite în legislația națională;
- să facă dovada utilizării de sămânţa certificată oficial, inclusiv categoria standard, în conformitate cu legislația națională.
1.000 de euro pentru sfeclă de zahăr, în condițiile în care nu mai avem procesare
Ministerul Agriculturii solicită Comisiei Europene finanțarea cu 1.000 de euro hectarul cultivat cu sfeclă de zahăr, în contextul în care industria se prăbușește din lipsa unităților de procesare. După posibilul exit al francezilor de la Tereos, România va rămâne cu o singură unitate de procesare a sfeclei de zahăr, astfel că riscul abandonării culturii este mare. Sprijinul acordat creează posibilitatea menținerii unei suprafețe de circa 20.000 ha cultivate cu sfeclă de zahăr, apreciază MADR, potrivit căruia zahărul din sfecla de zahăr reprezintă peste 20% din consumul intern. Diferența se asigură din import zahăr brut în vederea rafinării (peste 30%) și a zahărului alb importat. Prin urmare, România rămâne un importator constant de zahăr, pentru acoperirea necesarului de consum.
Pentru anul de cerere 2020, potrivit informațiilor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cuantumul pe hectar plătit fermierilor români care beneficiază de sprijin cuplat sfeclă de zahăr a fost de 804 euro/ha.
Pentru a beneficia de sprijin, fermierul trebuie să:
- să fie fermier activ.
- să fie beneficiar de BISS și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare, teren arabil;
- să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha;
- să dețină contract de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr recunoscută;
- să asigure densitatea medie de cel puțin 6 plante/m2
- să facă dovadă comercializării unei producții minime prevăzută în legislația națională;
- să facă dovada utilizării seminței certificate
Potrivit draftului PNS, se va mai acorda sprijin cuplat pentru
Canepa – 245 de euro/ha
Hamei – 600 de euro/ha
Lucernă – 101 euro/ha
Orez – 605 euro/ha
Soia – 150 euro/ha
Semințe pem=ntru plante furajere – 200 de euro
Fructe – 567 euro
Leguminoase pentru industrializare – 215 eur
În ceea ce privește plata unică pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplată de producție (BISS), pentru anul 2023 suprafață totală pentru care se acordă este 9,699,018 ha, cu un cuantum indicativ de:
90 euro/ha, pentru o suprafață de 9.185.616 ha, ajungând la 96 euro / ha în anul 2027
30 euro/ha, pentru o suprafață de 513.402 ha, reprezentând pășuni permanente fără încărcătură animală.
Subvenția unică la hectar pentru 2021 a fost de 95,47 euro pentru anul 2021.