Banii au fost alocați prin componenta mobilității militare a CEF (Mecanismul pentru Interconectarea Europei), și sunt destinați proiectării și construcției Podului rutier Ungheni, peste Prut, la frontiera cu Republica Moldova.
Acest obiectiv este important inclusiv din perspectiva asigurării conexiunii viitoarei Autostrăzi Târgu Mureș – Iași – Ungheni (A8) cu infrastructura rutieră din Republica Moldova, a mai spus șeful CNAIR.
La finele anului trecut, secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu menționa că studiul de fezabilitate a fost finalizat de către partea română, precum și obținerea Acordului de Mediu, care a fost emis în data de 18 noiembrie 2022.
Podul face parte din proiectul Autostrăzii A8 și va avea și punct de trecere a frontierei.
Lungimea totală a podului, punctului transfrontalier și locurilor de parcare adiacente este de 1.000 metri, din care lungimea podului este de 261,20 metri. Proiectul mai include si realizarea unui tronson de autostradă cu 2×2 benzi de circulatie cu lungimea de 0,5 km care va asigura funcționalitatea independentă a podului până la finalizarea integrală a Autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași – Ungheni (A8), potrivit lui Scrioșteanu.
Valoarea totală a proiectului este de 33 de milioane de euro din care contribuția Uniunii Europene este de 16,486 milioane de euro (valori fără TVA).
Data de începere a proiectului estimată de Scrioșteanu era iunie 2023, urmând ca acesta să dureze 43 de luni.