‘Comisia Europeană a adoptat acum câteva zile primul din cele 28 de acorduri de parteneriat prin care se stabilesc strategiile de cheltuire a fondurilor europene structurale şi pentru investiţii. Este un semnal clar şi pentru ţara noastră privind necesitatea unor decizii de orientare strategică pentru următorii 4-5 ani în domeniul dezvoltării rurale. Alături de celelalte state membre, România va fi chemată cu probabilitate din a doua jumătate a acestui an să participe la Politica Agricolă Comună reformată care va implica promovarea unui sector agricol european competitiv şi va aduce un sprijin mai bine direcţionat ajutând agricultorii să pună în practică măsuri concrete pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, a pierderii biodiversităţii, dar şi pentru creşterea calităţii apei şi solului’, a precizat Podgoreanu.
Potrivit sursei citate, PAC este una din principalele politici comunitare dezvoltate pe baza principiilor pieţei unice, care acordă o atenţie deosebită dezvoltării rurale.
‘Aprobarea de către Parlamentul European, la finalul anului trecut, a celor cinci legi de reformă a PAC, a reprezentat în fapt o primă reformă în acest domeniu, care va aduce un echilibru mai bun între securitatea alimentară şi protecţia mediului, o distribuţie mai echitabilă a fondurilor europene, o politică agricolă mai ecologică şi fără dublă finanţare’, consideră oficialul MAE.
Uniunea Europeană aniversează, în acest an, 64 ani de la pronunţarea Declaraţiei Schuman de către ministrul de externe francez de la acea vreme, Robert Schuman, ajungând să reunească în prezent 28 de state europene şi să promoveze drepturile şi libertăţile a peste jumătate de miliard de cetăţeni.
În acelaşi timp, România marchează, în 2014, o dublă aniversare: 10 ani de la încheierea negocierilor de aderare la UE şi 7 ani de când România, alături de Bulgaria, se alătura marii familii europene, în completarea celui de-al cincilea val al extinderii, cel mai de anvergură, care debuta în 2004.
‘În toţi aceşti ani, România a contribuit activ la consolidarea proiectului european prin promovarea şi participarea efectivă la politicile şi proiectele definitorii pentru avansarea construcţiei comunitare. În acest sens, un element specific, de o deosebită actualitate, al contribuţiei României la construcţia europeană este reprezentat de potenţialul agricol şi dezvoltarea constantă a agriculturii ecologice, în conformitate cu noile politici agricole ale Uniunii’, a subliniat secretarul de stat Radu Podgorean.
Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe a arătat modul în care viziunea celor care au pus bazele Uniunii Europene a fost confirmată de evoluţia organizaţiei. ‘Una dintre cele mai importante semnificaţii ale zilei de 9 mai se referă la proiectul unităţii europene, un ideal cu adânci rădăcini în istoria continentului, generator de pace, stabilitate şi prosperitate. Viziunea părinţilor fondatori ai Uniunii Europene nu a fost un ideal pur teoretic, ci un proiect cu rezultate concrete, care a pus accentul asupra instituţiilor şi economiei, şi care şi-a avut rădăcinile în valorile democraţiei, drepturilor omului, libertăţilor fundamentale şi pluralismului’, a spus oficialul MAE.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au celebrat vineri ‘Ziua Europei’ alături de producătorii agricoli, evenimentul fiind susţinut de o paradă a costumelor populare din opt regiuni ale ţării, realizată de elevii de la Cercul de Folclor ‘Dor şi dor cu mine călător’ al Liceului teoretic ‘Dimitrie Bolintineanu.
Pe toată durata zilei de vineri, 9 mai 2014, curtea Ministerului Agriculturii s-a transformat într-un loc în care ‘voia bună, mâncarea sănătoasă şi portul popular se vor armoniza în spiritul tradiţional românesc’.
Membrii Asociaţiei BIO – România şi cei ai Federaţiei Naţionale de Produse Tradiţionale au organizat şi o expoziţie de produse tradiţionale şi ecologice din cele opt regiuni ale ţării.