Oficialul a respins astfel speculaţiile cu privire la darea în folosinţă mai devreme din cauza problemelor la primul pod dintre cele două ţări, cel de la Giurgiu-Ruse. Construit în anul 1954, singurul pod dintre România şi Bulgaria a fost închis timp de două zile pentru autocamioane cu masa de peste 10 tone, deoarece una din benzile de circulaţie a devenit impracticabilă, pe fondul deteriorării covorului asfaltic şi a structurii fundaţiei de fier-beton. Închiderea podului a dus la formarea unor cozi de sute de camioane la cel mai apropiat feribot, cel de la Zimnicea-Sviştov, iar unii transportatori bulgari au cerut ca autorităţile să dea în exploatare podul la Calafat-Vidin, aflat încă în construcţie.
Ministrul Krîstev a declarat că acest lucru este imposibil, fiindcă podul nu este gata şi nici nu au fost emise acte pentru darea în folosinţă, scrie Agerpres.
Podul Calafat-Vidin, care leagă România de Bulgaria, va fi inaugurat, cel mai devreme, în a doua jumătate a lunii mai, a estimat Ministerul Transporturilor de la Bucureşti într-o notă prezentată în urmă cu o lună în şedinţă de guvern.
Premierul Victor Ponta, care a inspectat în octombrie 2012 lucrările de construcţie la acest obiectiv, afirma că luna aprilie sau mai din acest an ar constitui un termen realist pentru inaugurarea podului. „În acest moment, este semnat Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria pentru înfiinţarea unei entităţi comerciale mixte – operator al noului Pod între cele două state. Lucrările la componenta rutieră sunt finalizate 100%, iar lucrările la componenta feroviară sunt finalizate 95%. Dat fiind contextul politic actual din Republica Bulgaria, data inaugurării obiectivului va fi cel mai devreme în a doua jumătate a lunii mai 2013”, se arată într-un comunicat postat miercuri pe site-ul Guvernului.
Termenul prevăzut iniţial pentru finalizarea lucrărilor era decembrie 2010, însă ca urmare a proiectului pentru pod realizat de partea bulgară, diferit faţă de studiul de fezabilitate elaborat iniţial de proiectantul părţii bulgare, s-a impus reproiectarea inclusiv pentru obiectivul părţii române. În ceea ce priveşte lucrările executate de partea română, s-a impus suspendarea lor din cauza prelungirii termenului de execuţie pentru proiectul bulgar, neexistând posibilitatea de alimentare cu energie electrică a liniei catenare şi implicit a efectuării probelor aferente căii ferate. De asemenea, întârzierile părţii bulgare au condus la o creştere a valorii proiectului părţii române cu peste 5 milioane euro (aferente lucrărilor de conservare, organizare de şantier, pază, precum şi pentru prelungirea serviciilor de consultanţă), pe care partea română trebuie să le suporte din bugetul de stat.
Podul Calafat-Vidin va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Costurile construcţiei, care până în anul 2011 erau estimate la circa 225 de milioane de euro, vor depăşi cel mai probabil 250 milioane de euro până la finalizarea proiectului.