Vineri au avut loc, la Buzău, lucrările celei de-a 42 ediţii a Şedinţei Şefilor de Secţii de Drumuri Naţionale din cadrul CNAIR. Lucrările reuniunii s-au axat pe patru teme principale: stadiul dezvoltării infrastructurii rutiere din România, prin construirea de autostrăzi, drumuri expres şi variante de ocolire, dar şi perspectiva întreţinerii noilor obiective de infrastructură, stadiul proiectelor în pregătire pentru autostrăzi şi drumuri expres, siguranţa rutieră şi activitatea de întreţinere a drumurilor. În acest context, directorul CNAIR a vorbit despre stadiul lucrărilor desfăşurate pe Lotul 3 din Autostrada de Centură Sud A0 a Bucureştiului, scrie Agerpres.
„Vorbim de Lotul 3, constructorul grec a reuşit să se mobilizeze mai bine decât a făcut-o anterior, din păcate, nu este suficient. Nu am fost obişnuiţi ca acest constructor să îşi respecte programele de execuţie, este foarte puţin probabil să fie deschis anul acesta, deşi ne dorim cu toţii, mai ales că prin finalizarea Lotului 3 realizăm legătura dintre Autostrada A1, de la Piteşti la Bucureşti, cu Autostrada 2, de la Bucureşti la Constanţa. Un termen realist, dacă se mobilizează în continuare, ar fi primăvara anului viitor, deşi îmi doresc ca el să se ţină de angajamentele pe care şi le-a asumat faţă de mine şi faţă de ministru în a deschide anul acesta acest lot”, a declarat directorul CNAIR, Cristian Pistol.
Totodată, conducerea CNAIR a făcut precizări cu privire la podul peste Dunăre de la Brăila, unde începând cu data de 8 octombrie va fi turnat primul strat de mixtură bituminoasă.
„Despre podul de la Brăila pot să vă spun că antreprenorul firmei italiene a venit cu o nouă reţetă de mixturi bituminoase, s-au făcut sectoare experimentale, până acum toate testele au fost pozitive, astfel încât suntem convinşi că soluţia pe care o adoptă la momentul acesta este una bună, care nu mai avea acele probleme pe care le cunoaştem cu toţii. În octombrie, acum, la început, cel mai probabil pe 8, vor începe să aştearnă primul strat de mixtură bituminoasă pe podul de la Brăila, urmând ca după finalizarea primei căi să treacă şi la a doua şi să avem podul în condiţii optime de circulaţie”, a precizat Cristian Pistol.
Podul peste Dunăre de la Brăila, cel mai mare pod suspendat construit în România, al treilea ca dimensiune din Europa şi ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră, a fost inaugurat în urmă cu un an, pe 6 iulie 2023, însă a fost afectat de mai multe probleme apărute la suprafaţa asfaltică.