Mega-podul de la Brăila, cel mai înalt de peste Dunăre, este pregătit să fie scos la licitaţie pentru execuţie
CNAIR SA a transmis Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Documentaţia de Atribuire pentu execuţia unui Proiect care cuprinde Podul suspendat peste Dunăre, în zona Brăila. După obţinerea validării, CNAIR SA urmează să publice Anunţul de Participare pentru lansarea licitaţiei publice.
Lungimea totală a Proiectului este de 23,413 km şi cuprinde două secţiuni: drumul principal Brăila – Jijila, cu o lungime 19,095 km şi drumul de legătura cu DN22 Smardan – Măcin, în lungime de 4,328 km, potrivit CNAIR.
Podul suspendat peste Dunare, structura principală din cadrul Proiectului, va avea o lungime de 1.974,30 de metri, din care 1.120 metri reprezintă deschiderea centrală. La aceasta se adauga doua deschideri laterale de 489,65 metri, pe malul dinspre Brăila şi 364,65 metri pe malul dinspre Tulcea.
Pentru că va fi construit peste „Dunărea maritimă”, noul pod va fi cel mai înalt din România de pe acest fluviu, a explicat pentru ECONOMICA.NET Toma Ivănescu, inginer la Iptana, companie care a realizat în 2003 studiul de fezabilitate pentru acest proiect.
Podul ar urma să aiba peste 47 de metri înălţime, la un gabarit de navigaţie pe sub el de peste 38 de metri, conform lui Ivănescu.
Spre comparaţie, podul de la Calafat are o înălţime de 45 de metri, acesta fiind în sectorul fluvial unde gabaritul este mai mic decât în cel maritim.
Gabaritul pe verticală al podului suspendat va fi de cel puţin 38 m de la nivelul maxim de inundaţie al Dunării, astfel încât să fie îndeplinite criteriile de navigaţie fluvială. Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală a investiţiei depăşeşte 2 miliarde de lei, fără TVA.
Podul suspendat va fi poziţionat între km 4+596,10 şi km 6+570,52 pe drumul principal Brăila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometraj pe Dunăre, măsurat de la Sulina).
De o parte şi de alta vor fi construite doua viaducte de acces în lungime de câte 110 metri, care se vor adăuga lungimii podului suspendat.
Lăţimea totală a podului va fi de 31,70 metri. Calea pe pod va avea 22,00 metri şi va fi alcatuită din 4 benzi de circulaţie de câte 3,50 m lăţime fiecare, 4 benzi de încadrare de câte 0,5 m latime, doua acostamente de 1,50 m latime si o zona mediana cu latimea de 3,00 m. La acestea se adauga, de o parte si de alta, 2 benzi aditionale pentru trafic pietonal, biciclete si intretinere, trotuarele având de cate 2,80 m fiecare.
Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal si tiranti verticali de legatura intre tablier si cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate in teren si sunt localizate in afara digurilor Dunarii.
Podul suspendat peste Dunăre este cuprins în Master Planul General de Transport al României si face parte din categoria proiectelor de tip ITI (Investitii Teritoriale Integrate), finantabile din POIM 2014 – 2020, Axa Prioritara 2 „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient”.
Drumul principal Braila – Jijila. Va avea o lungime de 19,095 Km si va fi prevazut cu doua benzi de circulatie pe sens, benzi de incadrare, acostamente, zona mediana si zona de parapete.
Pe tronsonul cuprins intre km 4+486,10 si km 6+680,30, unde drumul traverseaza fluviul Dunărea, se vor construi doua viaducte de acces in lungime de cate 110,00 metri fiecare.
Traseul include o ramificatie pe directia Sud, pana la intersectia cu drumul existent Smardan – Macin (DN22).
Drumul de legatura cu DN22 Smardan – Macin. Cu o lungime de 4,328 km, acest drum va fi prevazut cu o banda de circulatie pe sens. Drumul de legatura urmeaza sa porneasca de la km 7+940 al drumului principal (Braila- Jijila) si se va intersecta cu DN22 Smardan-Macin.
Citeşte şi Grindeanu: Proiectarea şi execuţia podului dintre Brăila şi Tulcea, scoase la licitaţie în mai-iunie
Construirea podului peste Dunăre este unul dintre cele mai vechi obiective anunţate de autorităţile din judeţele Brăila, Tulcea şi Galaţi, pentru care până în prezent s-au realizat mai multe studii de prefezabilitate şi fezabilitate.
PRECIZARE
Cel mai recent studiu de fezabilitate pentru acest pod a fost realizat de către asocierea ISPCF SA – EDIN SRL – STE SRL – PEGASO INGEGNERIA SRL, contractul de proiectare fiind semnat in anul 2015 in urma derulării unei licitaţii deschise de către CNADNR (actual CNAIR).
ISPCF SA, firmă din România cu o experienţă de 70 ani in inginerie, a coordonat toate studiile de teren realizate integral din nou şi a obtinut acordul de mediu. EDIN SRL, firma din Italia, a proiectat podul suspendat şi celelalte lucrări de artă, proiectarea fiind coordonată de profesorul Fabio Brancaleoni care a proiectat sau a fost consultant în alte lucrări similare din lume (exemplu Podul peste Strâmtoarea Mesina, Podul Izmit, Gerald Desmont Bridge SUA). STE SRL, firma din Italia, a proiectat lucrările de drum, proiectarea fiind coordonată de inginerul Eugenio Moroni.
IPTANA a elaborat un studiu de fezabilitate pentru acest proiect în anul 2003.