Ministrul Transporturilor a declarat miercuri, la Digi24, că va merge vineri pe șantierul podului de la Brăila, unde va da detalii exacte despre inaugurare, programată mai nou la începutul lunii iulie.
Șeful Transporturilor a mai spus că circulația pe noul pod ar putea fi închisă noaptea, pentru a putea fi strânse schelele, operațiune ce ar putea dura chiar două luni.
Pasionații de infrastructură au postat recent imagini cu podul de la Brăila.
Săptămâna trecută, secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunța finalizarea testelor de incercare a podului. Anterior, referitor la data la care Podul peste Dunăre urma să fie inaugurat, Ionel Scrioşteanu a precizat, la Brăila, că „aşa cum a anunţat şi domnul viceprim-ministru Grindeanu, la sfârşitul lunii, în jurul datei de 27 (iunie n.red.), acest obiectiv va fi dat în trafic, ceea ce se întâmplă astăzi este în cadrul acestui calendar de dare în trafic”.
Pentru realizarea Podului suspendat peste Dunăre s-au folosit aproximativ 81.000 kilometri de fir de oţel, greutatea totală a celor două cabluri principale fiind de 6.700 tone. Tablierul metalic este format din 86 de segmente cu o greutate totală de 20.800 de tone, iar fiecare are o greutate medie de 250 de tone.
Lungimea podului este de 1.974 metri, din care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea.
Antreprenorul lucrării „Pod Suspendat peste Dunăre” este Asocierea Webuild SPA – IHI Infrastructure Systems CO LTD, valoarea contractului fiind de 2,375 miliarde de lei. La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punctul de vedere al deschiderii centrale, potrivit unei prezentări a constructorului italian (foto jos), preluată în comuncările oficialilor români.
Pasionații de infrastructură au comentat însă că această informație nu este tocmai una corectă, chiar dacă ne-am referi doar la Europa Continentală, fără să includem Turcia (podurile Çanakkale și Osman Gazi) și Marea Britanie (Humber Bridge). Pe lângă aceste poduri și cele mențioante de WeBuild, în lista celor mai mari poduri suspendate, ca deschidere centrală, în Europa mai figurează înaintea Podului de la Brăila și Hardanger Bridge (1.310 metri) și Hålogaland Bridge (1.145 metri) din Norvegia. Având în vedere că Turcia, Marea Britanie și Norvegia nu sunt membre UE, putem spune că Podul de la Brăila va fi al treilea pod suspendat ca mărime a deschiderii centrale din Uniunea Europeană.
FOTO – VIDEO: Podul de la Brăila (sursa: YouTube Răducu Popa)