Podul de la Grădiştea ar putea fi redat circulaţiei în 2019, la 150 de ani de la punerea în funcţiune a căii ferate Bucureşti-Giurgiu
‘Am lansat studii de fezabilitate şi pregătim proiecte noi care sperăm să înceapă undeva în anul 2019 pe Bucureşti-Giurgiu, inclusiv Podul Grădiştea pe care în sfârşit l-am identificat cu o soluţie fezabilă de finanţare, care este acceptată de toată lumea, şi vom avea un pod. Eu sper ca atunci când se împlinesc 150 de ani de la punerea în funcţiune a căii ferate Bucureşti-Giurgiu să deschidem podul şi să circulăm pe această secţiune, urmând faza a doua, să facem dublare şi reabilitare’, a spus Chiper, în marja Summit-ul de Investiţii Railway PRO.
Acesta a precizat că podul ar putea fi dat în folosinţă în lunile octombrie – noiembrie 2019.
În ceea ce priveşte costurile, deocamdată se poate vorbi doar despre estimări, potrivit oficialului.
‘Suntem la faza de studiu. Noi am avut tot felul de estimări. Să zicem, podul efectiv cu conexiunile pe care le necesită şi cu asigurarea gabaritului navigabil pe Canalul Dunăre-Bucureşti, care probabil că va fi şi el cândva, este estimat undeva la 50 – 60 de milioane de euro. Deci, vorbim despre un pod mare, cu o deschidere de 120 de metri poate, nu ştiu încă soluţia – o discutăm cu specialiştii – şi este vorba de o conexiune pe aproximativ doi kilometri de viaduct. Deci, de aceea probabil că pare preţul prea mare, dar eu zic că este un preţ rezonabil, în principiu. Costul întreg al modernizării secţiunii, dublării şi electrificării noi l-am estimat, fără a avea toate datele, undeva la 450 de milioane de euro, 100 de kilometri’, a precizat şeful companiei.
Compania de Căi Ferate România (CFR) şi Asocierea Baicons Impex SRL – Acciona Ingenieria au semnat contractul privind elaborarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea liniei Bucureşti Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Frontieră, inclusiv podul de la Grădiştea, valoarea acestuia fiind de 7,95 de milioane de lei, iar durata de implementare de 18 luni.
Potrivit unui comunicat al CFR SA transmis, pe 22 septembrie AGERPRES, studiul de fezabilitate va fi finanţat prin fonduri externe nerambursabile, respectiv prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM).
Studiul de fezabilitate va prezenta varianta optimă de traseu şi planificarea activităţilor proiectului tehnic printr-o soluţie de execuţie a lucrărilor pe două loturi, anume lucrări la podul peste râul Argeş, între staţiile Vidra şi Grădiştea (lot I), precum şi lucrări la infrastructura feroviară între staţiile CF Bucureşti Nord şi Giurgiu Nord, până la Frontiera (lot II).
CFR precizează că, în prima etapă, se va elabora documentaţia tehnico-economică (termen nouă luni) pentru lansarea procedurii de proiectare şi execuţie a lucrărilor în vederea redeschiderii circulaţiei pe podul de cale ferată râul Argeş (Podul Grădiştea), iar în a doua etapă vor fi stabilite soluţiile pentru modernizarea liniei Bucureşti Nord – Giurgiu Nord – Frontiera.
‘Obiectivul general al proiectului este modernizarea liniei CF Bucureşti Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Frontiera la standarde europene, îmbunătăţirea confortului şi a siguranţei feroviare, reducerea timpului de călătorie prin creşterea vitezei de circulaţie pe întregul tronson, creşterea traficului de marfă de tranzit, precum şi prin asigurarea legăturilor/conexiunilor feroviare aferente segmentelor Jilava – Bucureşti Progresu şi Giurgiu Nord – Giurgiu Oraş’, conform documentului.
Zilele Feroviare 2017 – Railway PRO Investment Summit reuneşte, marţi şi miercuri, la Bucureşti, reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor cu activitate în domeniul feroviar, ai Comisiei Europene şi instituţiilor financiare internaţionale, operatori de transport feroviar şi transport public pe şină, companii din industria feroviară, care vor dezbate noile direcţii de dezvoltare din industria de resort.
Summit-ul de Investiţii Railway PRO, aflat la cea de-a XII-a ediţie, este principalului eveniment feroviar din Europa Centrală şi de Est şi facilitează dialogul de business în rândul jucătorilor din piaţă, susţine şi stimulează o abordare integrată a proiectelor naţionale şi internaţionale care, împreună, accelerează dezvoltarea unui Spaţiu Feroviar European Unic.
Evenimentul este structurat pe două zile, în care temele dezbătute sunt diverse şi oferă posibilitatea participanţilor de a-şi împărtăşi opiniile privind dezvoltarea unui transport feroviar mai eficient şi de a afla detalii importante atât despre proiectele în derulare, cât şi despre cele viitoare. Fiecare zi se va încheia cu expunerea concluziilor şi a propunerilor elaborate în urma discuţiilor.