Podul Grădiștea ar urma să fie dat în folosință în iunie, conform celor mai recente date ale CFR Infrastructură.
CFR Infrastructură suplimentează cu 5,3 milioane de lei, până la 598,75 milioane de lei, valoarea contractului încheiat cu Porr pentru lucrări de redeschidere a circulației pe Podul Grădiștea de pe linia de cale ferată București – Giurgiu.
Stadiul fizic al lucrărilor pentru redeschiderea circulaţiei feroviare pe pod peste râul Argeş, între Vidra şi Comana (12,86 km), ajunsese la 95,98%, conform datelor CFR Infrastructură aferente lunii februarie 2024. Aceleași date indică termenul de iunie 2024 pentru finalizarea lucrărilor.
Cel mai recent termen anunțat pentru redeschiderea circulației pe linia de care ferată București – Giurgiu, pe podul Grădiștea era luna mai, potrivit estimărilor secretarului de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu.
„Pe șantierul podului de cale ferată peste râul Argeș de la Grădiștea, parte din prima cale ferată a României (dată în circulație în 1869) București – Giurgiu, lucrările se află în faza finală”, transmitea oficialul de la Transporturi.
Tot în februarie, secretarul de stat a transmis imagini live cu montarea ultimului tablier metalic aferent Podului CF peste râul Argeș de la Grădiștea.
Redeschiderea acestei linii feroviare va contribui și la introducerea trenurilor metropolitane pentru comunitățile din sudul Bucureștiului și arealul județelor Giurgiu și Ilfov, sublinia Scrioșteanu.
Lucrările pentru redeschiderea circulației feroviare pe pod peste râul Argeș se apropie de finalizare, anunța în luna martie și Bawi Construction, firma care execută lucrările de buraj și realizare a căii fără joante între stațiile Vidra și Comana ale liniei București – Giurgiu.
Între VIDRA și COMANA, traseul căii ferate, în lungime de 12,02 km, va avea 4 poduri feroviare, 2 viaducte cu 27 de deschideri, în direcția Giurgiu, respectiv 8 deschideri, în direcția București, 10 podețe, 8 subtraversări (tip C2) pentru mamifere mici și DOUĂ CLĂDIRI NOI pentru publicul călător – PO GRĂDIȘTEA și Hm COMANA, compartimentate cu spații interioare moderne – săli de așteptare, grupuri sanitare, case de bilete -, dar și peroane cu lungimi cuprinse între 150 m și 250 m și lățimea de 3 metri, scări, rampe și refugii, inclusiv facilități de acces pentru persoanele cu dizabilități.
În 2020 a fost deblocat contractul pentru reconstrucția podului necesar redeschiderii circulației pe linia de calea ferată București-Giurgiu, din dreptul localității Grădiștea.
Linia CF București Nord – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră este o linie importantă, în cadrul rețelei de cale ferată din România, deoarece preia traficul internațional european pe cele 2 coridoare centrale de pe teritoriul României și face legătura între Coridorul Rhin – Dunăre (fostul coridor IV) și țările din sud-estul Europei (Bulgaria, Grecia, Turcia), prin traversarea Dunării pe Podul Prieteniei, în sectorul de graniță dintre România și Bulgaria.
Podul de cale Ferată de peste Argeș de la Grădiștea este parte din prima cale ferată a României (dată în circulație în 1869). Acesta s-a prăbușit în urma inundațiilor din 2005.
Modernizare CF București – Giurgiu, Lotul I Redeschiderea circulației pe podul peste râul Argeș, între Vidra și Comana (proiectare și execuție)
Proiectare: 100%
Execuție: 95,98%
Finanţare: fonduri nerambursabile
Termen estimat de finalizare: Iunie 2024
Constructor: PORR CONSTRUCT
FOTO – VIDEO: Pod Grădiștea (sursa: YouTube Mediaconstruct)