Podul mamut de la Grădiştea ar putea fi scos la licitaţie pentru construcţie în toamnă, când prima cale ferată din Principate face 150 de ani
„Pentru mai – iunie aşteptăm emiterea acordului final de mediu, ceea ce va permite ca în septembrie să demarăm licitaţia propriu-zisă la acest pod”, au spus reprezentanţii CFR SA la conferinta „Provocarea infrastructurii feroviare din ECE”, organizată de către Club Feroviar, alături de Asociaţia Industriei Feroviare din România (AIF).
Aceştia au mai spus că Podul Grădiştea ar putea avea alt traseu, din considerente de mediu, potrivit Club Feroviar. „Există şi alte variante de traseu în urma evaluării de mediu, căci actualul traseu trece prin Parcul protejat Comana”, au explicat reprezentanţii CFR SA.
În iunie 2017, CFR SA anunţa atribuirea contractului pentru studiul de fezabilitate aferent liniei Bucureşti – Giurgiu, ce include şi acest pod.
În toamna lui 2017, Marius Chiper, fost director general al CFR anunţa că Podul de la Grădiştea ar putea fi redat circulaţiei în octombrie – noiembrie 2019, odată cu împlinirea a 150 de ani de la punerea în funcţiune a căii ferate Bucureşti-Giurgiu. El estima atunci costul proiectului, care includea şi asigurarea gabaritului navigabil pe potenţialul Canal Dunăre-Bucureşti, la 50-60 de milioane de euro.
Astfel, la Grădiştea ar putea să se construiască un pod mamut, lung de 1,13 kilometri, care să dea posibilitatea amenajarii Argeşului pentru navigaţie.
Studiul de fezabilitate este finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, valoarea totală estimată a contractului fiind de 19,2 milioane de lei (fără TVA). Termenul de întocmire a studiului de fezabilitate este de 18 luni şi urmează să expire luna aceasta.
Podul de la Grădiştea s-a prăbuşit în 2005 din cauza viiturilor, iar lucrările de reconstruire a acestuia, a căror valoare este estimată la peste 70 milioane euro, au fost amânate mai mulţi ani din cauza lipsei fondurilor. Lipsa acestuia lungeşte semnificativ distanţa pe cale ferată dintre Bucureşti şi Giurgiu, trenurile fiind obligate să ocolească pe la Videle.
Linia feroviară Bucureşti – Giurgiu este prima cale ferată din Principatele Române, fiind inaugurată pe 31 decembrie 1869 (foto jos, sursa: România Feroviară)