Potrivit sursei citate, podul este în administrarea Consiliului Judeţean Neamţ şi a fost construit, reabilitat şi consolidat sub autoritatea C.J. Neamţ.
„Acest eveniment arată, cu atât mai mult, importanţa verificării şi intervenţiilor pentru reparaţiile şi reabilitările podurilor. Din acest motiv, CNAIR verifică periodic starea podurilor şi, acolo unde se impune, intervine rapid cu diverse măsuri. În cazul în care există suspiciuni de neîndeplinire a minimelor criterii de siguranţă a unui pod, compania poate merge până la închiderea totală a circulaţiei pe acesta. Pentru a nu se ajunge, însă, la închiderea circulaţiei, CNAIR intervine la podurile aflate în administrare atunci când este nevoie, chiar cu riscul unor reacţii negative din partea opiniei publice”, precizează compania.
CNAIR aminteşte că la podurile dunărene Borcea şi Cernavodă, la viaductul Valea Poştei de pe DN7 (Călimăneşti) precum şi la pasajul de pe DN1 de la Otopeni s-a intervenit pentru reabilitarea structurilor sau înlocuirea unor elemente, cu mult înainte ca situaţia să prezinte riscuri pentru circulaţie.
„CNAIR şi-a asumat riscul unor critici din partea participanţilor la trafic, nemulţumiţi că lucrările îngreunează circulaţia, şi a pus întotdeauna pe primul loc siguranţa şi viaţa cetăţenilor”, subliniază sursa citată.
Update 1: Poliţiştii din Neamţ au întocmit două dosare penale în urma prăbuşirii podului de la Luţca, de pe DJ 207 A.
„Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Neamţ s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii, cu exactitate, a modalităţii de realizare a reabilitării podului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. De asemenea, poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subcomisarul Ramona Ciofu.
Știrea inițială
Podul peste râul Siret dintre localităţile Luţca şi Sagna, situat pe drumul judeţean DJ 207 A şi care fusese reabilitat integral în urmă cu câteva luni, s-a prăbuşit, joi, în timp ce pe el rulau un autocamion şi o autoutilitară.
Purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, locotenentul Irina Popa, a declarat că şoferul autocamionului a fost rănit, fiind scos din autovehicul de martori.
„În urma evenimentului a rezultat o victimă care a fost scoasă de ceilalţi participanţi la trafic”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. Bărbatul rănit a fost preluat de un echipaj SMURD, fiind transportat la spital.
Prefectul Adrian-Vasile Niţă s-a deplasat la faţa locului şi a precizat că se fac verificări dacă sunt şi alte autovehicule prinse sub dărâmături.
„Mă aflu la faţa locului. Verificăm dacă sunt şi alte autovehicule implicate, dar din primele cercetări se pare că nu”, a subliniat prefectul Adrian Niţă.
Poliţiştii Serviciului Rutier Neamţ se află la faţa locului şi deviază traficul pe drumul naţional DN 15D Roman – Gâdinţi.
„În jurul orei 14,15, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Sagna au fost sesizaţi cu privire la faptul că podul ce traversează râul Siret (DJ 207 A) dintre localităţile Luţca – Sagna, s-a rupt. Din primele date, un autocamion şi o autoutilitară circulau pe podul în cauză, din direcţia Roman spre Sagna, în urma evenimentului rezultând rănirea conducătorului autocamionului, în vârstă de 56 ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subcomisarul Ramona Ciofu.
Şoferul autocamionului, un bărbat în vârstă de 56 de ani, a fost rănit, fiind scos din maşină de martori şi transportat la spital cu o ambulanţă.
Podul care s-a prăbuşit a fost reabilitat integral în urmă cu câteva luni, fiind administrat de Consiliul Judeţean Neamţ.
Valoarea investiției a fost de 8,3 milioane de lei, lucrări executate de Darcons SRL, relatează RomanTV, citat de Hotnews.ro.
Potrivit Monitorului oficial, Darcons SRL din localitatea Cordun, județul Neamț, este deținută de Romică Rotaru. Între 2006-2008, acesta a fost vicepreședinte din partea PSD al Consiliului Judeţean Neamț și este tatăl lui Alexandru Rotaru, fost deputat PSD de Neamț în legislatura 2016 – 2020. Potrivit ultimei declarații de avere, fostul deputat Alexandru Rotaru a declarat un cadou de nuntă de 400.000 de lei, adică peste 80.000 de euro, relatează G4media.
Firma Darcons SRL și administatorul ei, Constantin Cristian Cozma, au fost condamnați în 2019 la plata unor amenzi penale pentru că, în 2014, că au extras ilegal balastru de lângă captarea de apă și magistrala de gaz a orașului Roman. Administratorul a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei pentru comiterea infracțiunii de extragerea a agregatelor minerale fără autorizația de gospodărire a apelor. Persoana juridică Darcons SRL a primit o amendă penală de 30.000 de lei.
Șeful CJ Neamț garanta la inaugurare că podul va rezista zeci de ani
Președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene, spunea la redeschiderea podului că au fost făcute teste de rezistență și că podul este sigur.
„Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani, podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic. Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone.” a spus Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, în noiembrie 2021, când podul de la Luțca a fost redeschis, potrivit Roman TV, relatează Hotnews.ro.