Poker și șah: asemănări mai multe decât ai crede între cele două jocuri

Distracția din timpul liber poate presupune diverse feluri de jocuri, unele având elemente asemănătoare, inclusiv la nivel de principii de bază. În esență, orice joc se bazează pe reguli clare, presupune un număr de jucător (absolut fix sau într-un anumit interval), iar obiectivul tehnic este acela de a câștiga în fața adversarului sau a adversarilor. De fapt, obiectivul real este acela de a avea o experiență caracterizată prin bună dispoziție și zero plictiseală, dacă nu ne referim la nivel de abordare profesionistă.
Economica.net - mar, 19 nov. 2024, 12:40
Poker și șah: asemănări mai multe decât ai crede între cele două jocuri

La fel ca sportul, jocul simulează un conflict, o dispută, însă cu soluționare într-un mod fair-play, adică etic și prietenos. La finalul jocului, jucătorii își mulțumesc reciproc pentru timpul acordat, indiferent dacă se află în tabăra învingătorilor sau în cea a celor învinși. În general, jocurile se bazează pe șansă și abilități, pe modul în care sunt asumate unele decizii. Se poate aborda jocul mai mult sau mai puțin riscant, în funcție de cum dorește fiecare jucător.

Datele de mai sus se aplică foarte clar și în cazul a două jocuri extrem de populare la nivel internațional, aparent fără vreo legătură între ele: șahul și pokerul. Primul este numit „sportul minții”, al doilea este încadrat în categoria jocurilor de noroc. Există însă multe asemănări profunde între aceste jocuri, în ciuda diferențelor evidente.

Istoria celor două jocuri: șah și poker

Cu o istorie de peste 1000 de ani, originar din India, șahul este unul dintre cele mai vechi și mai respectate jocuri. Stimulează gândirea logică, planificarea și rezolvarea problemelor. De cealaltă parte, pokerul este un joc mai recent, fiind atestat documentar în urmă cu circa 200 de ani. A devenit însă extrem de popular în întreaga lume, fiind probabil cel mai cunoscut joc de cărți. Dacă la șah este mereu nevoie de doi jucători, la poker numărul este mai flexibil: cu un pachet standard de 52 de cărți, pot juca între două și cinci persoane.

Prin ce se aseamănă pokerul și șahul

Ambele jocuri pun accent pe strategie și răbdare. Este necesară constant o gândire în perspectivă, raportându-te la oponent. De asemenea, este un joc în care poți reacționa în funcție de ceea ce face adversarul, mișcare după mișcare. Fără îndoială, ai nevoie de noroc nu doar la poker, ci și la șah, deși doar primul este catalogat drept un joc de șanse. Abilitățile jucătorilor sunt extrem de relevante, la fel și experiența.

Există jucători profesioniști de șah, dar există și jucători profesioniști de poker. Se organizează în ambele cazuri numeroase competiții internaționale, de obicei sub forma unor turnee. Campionatului Mondial de Șah îi corespunde World Series of Poker. Din păcate pentru marii jucători de șah, profesioniștii din poker ajung să câștige premii mult mai valoroase în cadrul unor astfel de evenimente. Desigur, în întreaga lume sunt organizate fel de fel de competiții locale și naționale atât la șah, cât și la poker.

Cele două jocuri sunt caracterizate printr-un nivel ridicat de eleganță și seriozitate. Jucătorii au nevoie de liniște și de o minte limpede. Este necesar antrenamentul intensiv, procesul de învățare fiind unul continuu. Nu este de ajuns să cunoști regulile, ci trebuie să exersezi. Profesioniștii ajung să se antreneze ore în șir în fiecare zi, folosind atât adversari umani, cât și sisteme software. De asemenea, se obișnuiește să se urmărească partidele deja disputate, pentru a se analiza diverse strategii.

Turneele de șah și poker au un format asemănător: se dispută multe jocuri în sistem de etape eliminatorii, pentru a ajunge în finală. Există ierarhii internaționale și sunt recunoscuți cei mai valoroși jucători. Sesiunile de poker pot dura foarte mult timp, la fel și cele de șah. În ambele cazuri, este nevoie nu doar de răbdare, ci și de disciplină și de antrenament fizic și psihic, pentru a rezista presiunii jocului și în sine epuizării fizice.

Poker și șah sunt două jocuri de succes, consacrate în format fizic (cu cărți de joc și respectiv cu masă și piese), dar care se bucură de numeroși fani și în mediul online. În acest mod, este mult mai simplu pentru oricine să poată să se distreze jucând poker sau șah, dar și să își dezvolte abilitățile specifice. O altă facilitate interesantă: ambele jocuri sunt disponibile inclusiv gratuit.

Demn de menționat este totuși că pokerul, ca joc de noroc, este dedicat exclusiv persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani și se poate accesa pe platforme de specialitate, care necesită înregistrare și verificare de cont. În România, domeniul de gambling este reglementat legal, așadar poker online se poate juca doar pe website-uri și în aplicații de mobil cu licență ONJN. Cea mai cunoscută versiune de poker, inclusiv pe internet, este Texas Hold’em.

Atât la șah, cât și la poker, există în plan secund un joc psihologic. Astfel, îți poți domina adversarul sau acesta poate ajunge să te domine și să te influențeze prin elemente legate de subconștient. Trebuie să eviți pe cât posibil să îi transmiți altui jucător ce intenții ai, ce strategie aplici. Cunoscuta expresie „poker face” (față de poker) se poate aplica și la șah, fiind utilă pentru a nu oferi adversarului informații despre ce ai observat pe masa de joc.

Pokerul și șahul sunt jocuri sociale, în care poți interacționa foarte mult. Elementele de socializare sunt evidente atât la jocul online, cât și la cel offline. Atât pokerul, cât și șahul oferă un ritm dinamic al jocului, în ciuda aparenței cu privire la mișcările relativ lente ale jucătorilor.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a autorizat plata a 260,8 milioane de euro pentru peste 600.000 de fermieri
APIA a autorizat plata a 260,8 milioane de euro pentru peste 600.000 de fermieri
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată, în perioada 2 - 20 decembrie 2024, suma de 260,881 milioane euro (aproape 1,298 miliarde lei), reprezentând......
Cu cât se scurtează călătoria de la Buzău la Focșani după deschiderea circulației pe Autostrada Moldovei A7
Cu cât se scurtează călătoria de la Buzău la Focșani după deschiderea circulației pe Autostrada Moldovei A7
Distanța dintre Buzău și Focșani poate fi parcursă mai repede pe Autostrada Moldovei A7, decât pe drumul național ...
BERD garantează cu 10 milioane de euro în monedă locală programul de factoring derulat prin Banca Transilvania pentru lanțul de aprovizionare al magazinelor Profi
BERD garantează cu 10 milioane de euro în monedă locală programul de factoring derulat prin Banca Transilvania pentru ...
BERD oferă sprijin în valoare de 10 milioane EUR în monedă locală pentru lanțul de retail românesc Profi. Banca se ...
Fii NASTY pe noua platformă online de pariuri sportive AdmiralBet
Fii NASTY pe noua platformă online de pariuri sportive AdmiralBet
AdmiralBet a lansat platforma online care se poziționează ca o destinație de top pentru ca tu să trăiești o experiență ...