Poliţia a primit mandatul de executare a pedepsei pentru Carabulea; va fi pus în „aplicare imediată”

Economica.net
26 04. 2012
ilie_carabulea_99425700_55775300

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Luciana Balteş, mandatul de executare a pedepsei pentru Ilie Carabulea va fi pus în „aplicare imediată”.

„A fost primit mandatul pentru Ilie Carabulea şi acesta va fi pus în aplicare imediată de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Sibiu”, a declarat Balteş.

Omul de afaceri Ilie Carabulea a demisionat, joi, din funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Carpatica (BCC), după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită.

Consiliul de Supraveghere l-a ales în locul lui Carabulea, în funcţia de preşedinte al Consiliului, pe Nicolae Petria, urmând a fi convocată Adunarea Generală a Acţionarilor pentru completarea componenţei acestei structuri, potrivit unui raport transmis Bursei.

Carabulea este principalul acţionar al Băncii Carpatica. El deţine indirect aproape 46% din acţiuni. În nume propriu controlează 41,29%, iar prin Atlassib mai are 4,55%.

El a fost judecat, în calitate de asociat şi administrator al unor companii din cadrul Atlassib Holding Sibiu, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, alături de Sebastian Dumitru Cârstea – director la Liceul Carol I din Sibiu şi Mihaela Izabela Cârstea, acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infracţiunea de dare de mită, şi de Nicolae Boţa, acuzat de dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2010 Florin Apostu, la acea dată şef al Parchetului Judecăriei Sibiu, a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra procurorului general al României. Revizia a fost facturată între Star Motors Sibiu şi Atlassib Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.

În perioada 2006 – octombrie 2010, Apostu a folosit în mod exclusiv şi consecutiv două autoturisme marca Audi A8 şi VW Passat achiziţionate în baza unui contract de leasing financiar între Atlassib Leasing IFN şi Intermedia, ambele societăţi fiind membre ale holdingului Atlassib, condus de Ilie Carabulea. Cele două societăţi au achitat, pentru Florin Apostu, TVA aferentă acestora şi contravaloarea avansului auto, în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea. În aceste dosare, Apostu a dat soluţii şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi, se arată în rechizitoriu.

În cursul anilor 2006, 2007, 2008 şi 2009, pentru a crea o aparenţă de legalitate a utilizării autoturismelor, Apostu a consemnat în declaraţiile de avere că le utilizează în baza unor contracte de leasing.

Acţiunile Băncii Carpatica sunt suspendate de la tranzacţionare, pentru întrunirea unei adunări a acţionarilor. Cel mai recent schimb cu titlurile BCC a fost perfectat la 0,0594 lei, iar capitalizarea băncii este de 186,88 milioane lei (42,7 milioane euro).