Poliția din Dubai i-a arestat pe miliardarii indieni Atul şi Rajesh Gupta, implicați în afaceri de corupție la nivel foarte înalt în Africa de Sud
Anunţul a venit luni seară, printr-un comunicat al Ministerului Justiţiei din Africa de Sud: Atul şi Rajesh Gupta au fost arestaţi. Marţi, poliţia din Dubai a precizat că arestarea lor este legată de „acuzaţii penale şi spălare de bani” și a explicat că extrădarea lor trebuie finalizată.
Lunga vânătoare a oamenilor de afaceri de origine indiană care au deturnat fonduri publice în Africa de Sud se apropie de final.
Justiţia sud-africană încearcă de ani de zile să pună mâna pe familia ce a reuşit să facă din Jacob Zuma o marionetă, cumpărându-l cu mită pe tot parcursul celor două mandate ale sale de şef al statului (2009-2018).
Oficial, cei doi fraţi aflaţi în mâna poliţiştilor erau căutaţi de Interpol în legătură cu un dosar în jurul unui contract dubios de 1,5 milioane de euro.
Însă familia Gupta este acuzată că s-a infiltrat la vârful statului datorită prieteniei îndelungate cu Jacob Zuma: influenţă asupra alegerii miniştrilor, presiune pentru a face profituri din contracte publice, jefuirea companiilor publice (electricitate, transport, aviaţie), înainte de a fugi.
Potrivit unor estimări, trio-ul ar fi câştigat echivalentul a aproximativ trei miliarde de euro prin activităţile lor ilicite.
Al treilea frate, Ajay, nu este vizat în acest dosar, dar este citat într-un alt caz de delapidare şi corupţie.
Principalul partid de opoziţie, Alianţa Democrată, a salutat arestările, exprimând speranţa că ele înseamnă „începerea urmăririi penale a celor care (…) ne-au jefuit ţara ani de zile şi sunt direct responsabili pentru dificultăţile cu care se confruntă astăzi milioane de sud-africani”.
În 2018, a fost creată o comisie prezidată de judecătorul Raymond Zondo şi responsabilă cu investigarea corupţiei de stat. ANC, partidul istoric la putere, îl împinge atunci pe Zuma să demisioneze, în timp ce familia Gupta dispare. Se zvoneşte că membrii ei şi-au găsit refugiu în Dubai.
O parte publicată în aprilie din raportul judecătorului Zondo, ale cărui concluzii sunt încă aşteptate, subliniază că „este clar că încă de la începutul primului său mandat, (fostul) preşedinte Zuma era gata să facă tot ce doreau Gupta pentru ei”.
Cyril Ramaphosa, care i-a succedat lui Zuma ajuns în dizgraţie, a jurat că va elimina corupţia. Repatrierea lui Gupta ar fi o modalitate foarte bună de a onora această promisiune, notează AFP. Dar şeful statului este el însuşi vizat într-o afacere controversată.
O plângere depusă săptămâna trecută susţine că preşedintele Ramaphosa, care deţine o mare avere personală, a disimulat poliţiei şi autorităţilor fiscale o spargere în 2020 la una dintre proprietăţile sale.
Hoţii au găsit la faţa locului, ascunse în mobilier, teancuri de bancnote de 3,8 milioane de euro, potrivit acestei plângeri. Fostul şef al informaţiilor sud-africane, Arthur Fraser, autorul acestei plângeri, susţine de asemenea că preşedintele i-ar fi „plătit” pe spărgători „pentru tăcerea lor”.
Ramaphosa dă asigurări că nu a furat niciodată bani de la nimeni, că sumele avansate sunt foarte exagerate şi denunţă „agenda politică” a adversarilor săi.
Această afacere îl stânjeneşte însă pe preşedinte, în timp ce ANC trebuie să decidă până în decembrie dacă îi menţine sau nu candidatura pentru un al doilea mandat, la alegerile prezidenţiale din 2024.