Poliția din Estonia a arestat doi bărbați bănuiți că au comis o fraudă cu criptovalute de 575 de milioane de dolari
Poliţia estonă a investigat cazul alături de FBI, iar autorităţile americane vor extrădarea celor doi bărbaţi, respectiv Serghei Potapenko şi Ivan Turogin, relatează BBC, transmite News.ro.
Cei doi bărbaţi în vârstă de 37 de ani i-ar fi convins pe oameni să investească într-un serviciu de exploatare a criptomonedei numit HashFlare şi într-o bancă virtuală falsă numită Polybius. De asemenea, a fost emis un rechizitoriu american.
Un comunicat al Departamentului de Justiţie al SUA (DoJ) precizează că cei doi sunt acuzaţi de fraudă electronică şi conspiraţie cu scopul de a spăla bani, infracţiuni pedepsite cu până la 20 de ani de închisoare.
Acuzaţii s-au prezentat în instanţă în capitala Estoniei, Tallinn, şi sunt reţinuţi în aşteptarea extrădării în Statele Unite, se mai arată în comunicat. Nu a existat nicio declaraţie imediată din partea reprezentanţilor lor.
Oferind detalii despre presupusa schemă, DoJ menţionează că cei doi au fraudat victimele, oferindu-le şansa de a cumpăra operaţiunile de minare a criptomonedelor ale HashFlare.
Minarea criptomonedelor presupune folosirea calculatoarelor în vederea generării unor monede virtuale pentru a obţine profit, un proces care consumă cantităţi semnificative de putere de calcul.
Clienţii din întreaga lume ar fi achiziţionat contracte ale HashFlare în valoare de peste jumătate de miliard de dolari din 2015 până în 2019, dar operaţiunea şi-a supraestimat capacităţile.
DoJ susţine că victimelor li s-au promis şi dividende în cazul în care investeau în Polybius, o bancă virtuală pe care Potapenko şi Turogin au declarat că au înfiinţat-o.
Inculpaţii ar fi strâns 25 de milioane de dolari în acest fel, dar nicio bancă nu a fost înfiinţată.
Ei au folosit companii-fantomă pentru a spăla veniturile din infracţiuni, cumpărând cel puţin 75 de proprietăţi şi maşini de lux, potrivit comunicatului emis de DoJ.
Oskar Gross, din cadrul echipei de infracţionalitate cibernetică din Estonia a descris, ancheta comună, care a implicat 100 de angajaţi, inclusiv 15 din partea americană, drept ”lungă şi vastă”.
A fost ”unul dintre cele mai mari cazuri de fraudă pe care le-am avut vreodată în Estonia”, a spus el luni, potrivit agenţiei de presă ERR.
De asemenea, autorităţile naţionale au avertizat că tehnologia ”a extins riscul proceducerii unei fraude”.
Cazul vine într-un moment de emoţii crescute pe piaţa criptomonedei, în urma prăbuşirii celui de-al doilea cel mai mare schimb de criptomonede din lume, FTX.
Compania a declarat faliment în SUA săptămâna trecută şi datorează celor mai mari 50 de creditori ai săi aproximativ 3,1 miliarde de dolari, potrivit unui dosar al instanţei.
Citește și: