Poliția olandeză a anunțat astăzi că a primit peste 50 ponturi pe care le urmărește în ancheta jafului de la muzeul olandez Drents, în urma căruia au fost furate patru artefacte ce fac parte din tezaurul național. Este vorba de coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice.
Sunt în desfășurare investigații suplimentare a filmărilor disponibile și va dura ceva timp până când va fi clar dacă există imagini sau ponturi concrete, mai spune poliția.
Publicația De Telegraaf din Olanda relatează, citând surse din apropiate anchetei, că hoții ar fi fugit în Germania și că nu exclud ca în jaf să fie implicați și români.
Presa olandeză citează și specialiști care spun că muzeele mai mici ar trebui să păstreze artefactele de valoare în seifuri. „Nu putem transforma un muzeu într-o fortăreață, dar ai obiectele valoroase ar putea fi depozitate noapte într-un seif. În special muzeele mai mici ar putea lua în considerare acest lucru”, spune Arthur Brand, investigator olandez al furturilor de opere de artă, care a recuperat peste 200 de obiecte de valoare.
Un incident în care s-au folosit explozibili a avut loc în decembrie anul trecut, când hoții au aruncat în aer ușa unei galerii de artă și au reușit să fure două din cele patru opere de artă semnate Andy Warhol.
În 2020, un tablou semnat de Vincent van Gogh în valoare de 6,5 milioane de euro a fost furat cu ușurință tot dintr-un muzeu mic din Olanda și recuperat trei ani mai târziu, deteriorat.