Poliţia Română şi Ministerul Justiţiei au primit de la autorităţile SUA 400.000 dolari confiscaţi

Economica.net
11 10. 2012
dolari_58749200

Banii au fost acordaţi Structurii Antidrog a Poliţiei Române şi Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni din Ministerul Justiţiei, după ce au fost retraşi de autorităţile americane din conturile membrilor unei grupări mafiote extrem de periculoase, potrivit Poliţiei Române.

Gruparea, cunoscută sub numele Fanchini, era specializată în trafic de droguri şi ţigări de contrabandă şi a fost anihilată cu ajutorul ofiţerilor români din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizată şi al procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Şeful Poliţiei Române, chestorul principal Petre Tobă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre o anchetă care s-a derulat în perioada 2007-2008 şi care a pornit de la identificarea unui cetăţean român din gruparea Fanchini – care acţiona la nivel mondial şi care se ocupa de infracţiuni din sfera criminalităţii organizate. După implicarea anchetatorilor de la Bucureşti, au fost arestaţi, în ţara nostră, 15 români implicaţi în trafic cu ţigări contrafăcute, în timp ce în SUA a fost anihilat restul grupului.

„Vom folosi cei 300.000 de dolari care au revenit Inspectoratului General al Poliţiei pentru a achiziţiona autoturisme pentru structurile de combatere a criminalităţii organizate”, a precizat Tobă.

După intervenţia DEA pe teritoriul SUA, din conturile mafioţilor au fost confiscaţi aproximativ două milioane de euro.

La conferinţa de presă de joi au participat şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, chestorul principal de poliţie Ioan-Nicolae Căbulea, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, ambasadorul SUA, în România, Mark Gitenstein, şi directorul regional DEA, Mark Destito.

„Vreau să subliniez încrederea reciprocă între instituţiile celor două state şi, ca reprezentant al Ministerului Administraţiei şi Internelor vă felicit şi totodată reafirm susţinerea necondiţionată a conducerii M.A.I. în lupta împotriva fenomenului transfrontalier de criminalitate organizată”, a afirmat secretarul stat.

La rândul său, ambasadorul SUA a apreciat curajul şi profesionalismul ofiţerilor români implicaţi într-un caz atât de complex şi a asigurat de întreaga disponibilitate a partenerilor americani în combaterea grupurilor infracţionale ce acţionează la nivel mondial.