„În baza dispoziţiei Inspectoratului General al Poliţiei Române, la nivel naţional a fost elaborată Concepția de eficientizare a activităţii structurilor de ordine publică din mediul rural. Conform noii Concepții, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Județului Ilfov, vor funcţiona 31 posturi de poliţie. Astfel, în mediul rural îşi vor desfăşura activitatea peste 250 de poliţişti”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri, de IPJ Ilfov.
Potrivit sursei citate, numărul poliţiştilor la un post de politie a fost stabilit în funcţie de situaţia operativă existentă în fiecare comună, respectiv trei-patru poliţişti/post de poliție.
Principalele avantaje urmărite prin ajustarea conceptului iniţial şi înfiinţarea posturilor de poliţie sunt: creşterea sentimentului de siguranţă al cetăţeanului din mediul rural; reducerea timpului de intervenție la evenimentele sesizate; posibilitate efectuării unor acțiuni cu forțe mărite fără a deplasa efective la distanțe foarte mari; îmbunătățirea procesului de relaționare polițist-cetățean; eficientizarea activităţii; prezenţa în teren a poliţiştilor; creşterea gradului de cunoaştere a populaţiei şi a gradului de relaţionare cu comunitatea; soluţionarea cu operativitate a dosarelor penale; adaptarea unui program de lucru în funcţie de necesităţile operative din zona de competenţă, conform aceleiaşi surse.
Vechile posturi de Poliţie care funcţionau în mediul rural vor fi reînfiinţate şi vor funcţiona din nou, din 1 septembrie, după ce infracţionalitatea în această zonă a crescut cu şase la sută în comparaţie cu anul trecut, au anunţat, miercuri, oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Potrivi surselor citate, infracţionalitatea a crescut după ce, anul trecut, Poliţia Rurală a fost reorganizată, iar posturile au devenit aproape inexistente, în sensul în care acolo a rămas un singur lucrător, cu program între 8.00 şi 16.00.
Fără poliţişti în comune, spun oficialii MAI, furturile de animale, tâlhăriile şi infracţiunile stradale au crescut cu şase la sută comparativ cu 2011.
În aceste condiţii, de la 1 septembrie, vor funcţiona, la nivel naţional, 2.748 de posturi de Poliţie în mediul rural, la care vor lucra, în ture, câte patru-cinci persoane, sub coordonarea unui şef de post care îşi va obţine funcţia în urma unui concurs, a precizat şeful Poliţiei Române, chestorul principal Petre Tobă.
Pentru suplimentarea numărului de poliţişti la nivelul comunelor, aproape toată promoţia nouă de agenţi de poliţie a fost încadrată în Poliţia Rurală. Potrivit lui Tobă, cei mai mulţi dintre aceştia vor fi nevoiţi să-şi închrieze locuinţe, iar banii de chirie vor fi decontaţi de Ministerul Administraţiei şi Internelor.