Politica dusă de Putin ar putea duce la prăbuşirea Rusiei – expert german

Politica Kremlinului pune la încercare nu doar rezistenţa ordinii mondiale actuale, dar poate să conducă chiar la prăbuşirea Rusiei, estimează istoricul german Gerd Koenen, într-un articol publicat în ziarul Zeit Online, citat luni de agenţia de presă Unian.
Economica.net - lun, 23 mart. 2015, 10:56
Politica dusă de Putin ar putea duce la prăbuşirea Rusiei - expert german

În opinia expertului german, preşedintele rus Vladimir Putin şi-ar dori să intre în istorie ca ‘lider al Eurasiei’ şi cel care a reîntregit teritoriul Rusiei. În acest scop, el reînvie doctrina imperială, bazată, pe de o parte, pe ‘doctrina Brejnev’, când unor state mai mici, care intră în sfera de interese a Rusiei, le este refuzată suveranitatea deplină, aşa cum este cazul Ucrainei şi Republicii Moldova. Pe de altă parte, Putin face apel la grandoarea prerevoluţionară a Imperiului ţarist.

La un an de la anexarea Crimeii, Rusia lui Putin duce ‘războaie agresive informaţionale, între altele, mult mai perfide decât propaganda sovietică’, care reuşesc să influenţeze opinia cetăţeanului mediu german, pregătit să trateze cel puţin cu înţelegere faptul că Rusia luptă ‘contra fascismului’ în Ucraina. Moscova consideră că schimbarea de regim de la Kiev în iarna anului trecut a fost o lovitură de stat, taxându-i drept ‘fascişti’ pe noii lideri ucraineni, din cauza numărului mare de formaţiuni naţionaliste participante la mişcarea de contestare a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Nu doar germanii ‘ar trebui să înţeleagă’ Rusia, ci şi ruşii înşişi, dintre care majoritatea este orbită de ceva asemănător ‘complexului de la Versailles’, care a condus spre nazism Germania în anii 1930.

‘Toate analogiile istorice directe sunt false’, spune Gerd Koenen. Cu toate acestea, în opinia sa, se poate compara ‘isteria germană din perioada dintre cele două războaie mondiale’ cu ideile lui Putin despre ruşi ca ‘naţiunea cea mai divizată din lume’ şi necesitatea salvării valorilor tradiţionale ale ‘lumii ruse’ de ameninţarea externă care ar veni dinspre Occident.

Rusia -un fel de ‘emirat cu rachete strategice’ – spre deosebire de URSS şi de o altă putere mondială, China – ‘nu dispune de o bază industrială civilă cu resurse tehnologice şi ştiinţifice adecvate’ şi suferă de pe urma unei ‘spirale demografice descendente’, mai spune istoricul german, citat de agenţia ucraineană de presă. 

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de lapte brut, în urcare cu aproape 43%, în primele 3 trimestre. Producţia cea mai mare, la unt
Importurile de lapte brut, în urcare cu aproape 43%, în primele 3 trimestre. Producţia cea mai mare, la unt
Unităţile de procesare din România au colectat, în primele nouă luni ale anului, o cantitate de 960.594 tone de lapte de vacă, în creştere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului......
MedLife are afaceri de peste 2 miliarde lei în primele nouă luni, cu 24% mai mari decât anul trecut
MedLife are afaceri de peste 2 miliarde lei în primele nouă luni, cu 24% mai mari decât anul trecut
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, are o cifră de afaceri consolidată pro-forma de ...
Jose Munoz, unul dintre primii non-asiatici numiți în conducerea Hyundai Motors
Jose Munoz, unul dintre primii non-asiatici numiți în conducerea Hyundai Motors
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motors l-a desemnat vineri pe Jose Munoz, responsabil pentru operaţiunile sale din ...
„Sfatul” lui Viktor Orban pentru Europa cu privire la sancțiunile impuse Rusiei
„Sfatul” lui Viktor Orban pentru Europa cu privire la sancțiunile impuse Rusiei
Uniunea Europeană trebuie să îşi regândească sancţiunile impuse Rusiei, pentru că aceste sancţiuni menţin preţurile ...