Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu privind majorarea numărului staţiilor de încărcare pentru vehicule electrice şi combustibili alternativi, în condiţiile în care blocul comunitar caută să reducă amprenta de carbon a sectorului transporturilor.
„Acordul va transmite cetăţenilor şi altor părţi interesate un semnal clar că va fi instalată pe teritoriul UE infrastructură de reîncărcare uşor de folosit şi staţii de alimentare pentru combustibilii alternativi, cum ar fi hidrogenul”, a anunţat Andreas Carlson, ministrul Infrastructurii din Suedia, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE.
Obiectivul UE este de a avea disponibile mai multe staţii de încărcare pe străzile din zonele urbane, precum şi pe autostrăzi, a explicat oficialul suedez.
Potrivit acordului, stațiile de încărcare pentru mașinile electrice trebuie amplasate la fiecare 60 km de-a lungul principalelor autostrăzi ale UE până în 2026.
Stațiile de mare putere pentru camioane și autobuze trebuie să fie instalate pe cel puțin jumătate din rețeaua principală de drumuri a UE și la fiecare 120 km până în 2028. De asemenea, până în 2031, punctele de alimentare cu hidrogen vor fi instalate la cel mult 200 km una de cealaltă.
Pentru că nu toate șoselele din UE au același trafic de mașini electrice sau cu hidrogen, la solicitarea unor state membre vor exista scutiri pentru drumurile care înregistrează volume reduse de trafic. Textul acordului provizoriu include o clauză de revizuire care va evalua evoluția tehnologică și a pieței din sectorul vehiculelor grele.
Odată cu majorarea numărului de stații de încărcare, politicienii solicită o simplificare a modalităților de plată și o stimulare a interoperabilității.
În acest context, fiecare stație de încărcare va trebui să ofere clienților opțiunea de a plăti cu cardul de debit sau de credit, sau, în anumite cazuri, folosind un cod QR, eliminând nevoia de a încheia un abonament.
De asemenea, furnizorii de servicii de încărcare trebuie să afișeze costul operațiunii într-un mod ușor de înțeles și comparabil (preț/kWh sau preț/minut).
Conform acordului, fiecare stat membru al UE trebuie să se angajeze să respecte un obiectiv minim obligatoriu de infrastructură, prezentând Comisiei Europene o foaie de parcurs până la atingerea obiectivului.
Decizia adoptată de miniștrii UE oglindește măsura decisă de Parlamentul European în octombrie 2022.
Citește și:
– Acord provizoriu în UE pentru majorarea numărului staţiilor de încărcare pentru maşinile electrice şi cele pe combustibili alternativi
– România deține circa 1.350 de stații de încărcare pentru mașini electrice, 42% fiind rapide – studiu