Politicile guvernului francez provoacă recesiune, avertizează analiştii

Politicile guvernului francez se contrazic unele pe altele şi provoacă recesiune, iar măsurile de susţinere a creşterii vor veni târziu, avertizează analiştii, în condiţiile în care banca centrală franceză anticipează că economia va intra în recesiune la sfârşitul acestui an, relatează CNBC.
Economica.net - vin, 09 nov. 2012, 15:33
Politicile guvernului francez provoacă recesiune, avertizează analiştii

Banca Franţei a prognozat deja o contracţie economică de 0,1% pentru trimestrul al treilea, iar pentru ultimele trei luni ale acestui an se aşteaptă la un declin similar.

Informaţia arată că guvernul socialist este prea optimist cu estimarea unui avans de 0,8% al PIB în 2013, în special că speră să reducă deficitul bugetar la 3%, de la un nivel prognozat de 4,5% pentru acest an.

„Nu arată bine. Există o neconcordanţă reală între politicile guvernamentale. Provoacă recesiune, iar măsurile de stimulare a creşterii economice vor veni abia mai târziu”, a declarat Nicolas Bouzou, analist la firma de consultanţă Asteres.

Guvernul ar trebui să reacţioneze la declinul economic, chiar dacă este probabil să fie mult mai scăzut decât în Spania sau Italia, consideră Michel Martinez, analist la Societe Generale.

„Este o opţiune politică. Au două opţiuni. Fie renunţă la economii şi ratează ţinta deficitului bugetar, ceea ce riscă să afecteze imaginea Franţei pe piaţa financiară, fie corectează bugetul”, a spus Martinez.

Guvernul anticipează pentru anul viitor o creştere economică de 0,8% după un ritm estimat de 0,3% în acest an şi vrea să facă economii bugetare de 30 de miliarde de euro, prin tăieri ale cheltuielilor de 10 miliarde de euro şi majorări de taxe de 20 de miliarde de euro, pentru a respecta angajamentul de reducere a deficitului bugetar.

Riscul este că nu poate să îndeplinească ambele obiective, consideră analiştii.

PIB-ul Franţei a încetat să crească în ultimul trimestru din 2011 şi a stagnat în primele două trimestre din acest an.

Analiştii se aşteaptă la creştere zero şi în trimestrul al treilea. Estimările oficiale pentru această perioadă vor fi publicate pe 15 noiembrie.

Comisia Europeană anticipează un avans al PIB de 0,2% în acest an şi de 0,4% în 2013.

Prins între necesitatea reducerii deficitului bugetar şi relansarea economiei, guvernul a prezentat în această săptămână planuri de reuducere a costurilor companiilor cu forţa de muncă, cu 6% pe an, şi de majorare a TVA din 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria: Hotelierii se aşteaptă la o creştere moderată a preţurilor şi o tranziţie lină la euro
Bulgaria: Hotelierii se aşteaptă la o creştere moderată a preţurilor şi o tranziţie lină la euro
Hotelierii din Bulgaria estimează o creştere moderată a preţurilor în vacanţa de vară, între 10% şi 15% comparativ cu anul trecut, în urma majorării inflaţiei şi a costurilor ridicate,......
Iran: Consiliul de Securitate suspendă aplicarea legii hijabului
Iran: Consiliul de Securitate suspendă aplicarea legii hijabului
Consiliul de Securitate Naţională al Iranului a oprit punerea în aplicare a legii controversate privind purtarea obligatorie ...
Cât vei plăti factura de energie electrică după 1 iulie. Ofertele PPC, Electrica Furnizare, Premier, Hidroelectrica, care va fi prețul pe KWh?
Cât vei plăti factura de energie electrică după 1 iulie. Ofertele PPC, Electrica Furnizare, Premier, Hidroelectrica, ...
Prețurile din facturile de energie electrică vor crește, uneori masiv, pentru majoritatea clienților casnici, de la 1 ...
Societatea Naţională a Apelor Minerale are prevăzut pentru 2025 un profit net de 2,7 milioane lei
Societatea Naţională a Apelor Minerale are prevăzut pentru 2025 un profit net de 2,7 milioane lei
Societatea Naţională a Apelor Minerale are prevăzut pentru anul 2025, în bugetul de venituri şi cheltuieli, un profit ...