Politico: Revoltă în cabinetul de comisar european al Corinei Creţu. Subalternii o acuză că nu prea dă pe la muncă

Corina Creţu, comisarul european pentru Politica Regională, nu prea dă pe la muncă şi îşi trimite subalternii să-i rezolve treburile personale - să ducă rufele la spălat, să-i facă cumpărăturile sau să-i plimbe rudele, potrivit jurnaliştilor de la Politico. Stilul de lucru şi disciplina de muncă ale celui mai înalt oficial român din Comisia Europeană au determinat aproape jumătate din staff-ul cabinetului său să demisioneze în ultimele 12 luni, scrie portalul de ştiri.
Economica.net - joi, 10 dec. 2015, 13:44
Politico: Revoltă în cabinetul de comisar european al Corinei Creţu. Subalternii o acuză că nu prea dă pe la muncă

„Aproape jumătate din personalul apropiat comisarului UE pentru Politică Regională Corina Creţu a demisionat în primul an de la învestitură, îngrijoraţi de obiceiurile româncei la locul de muncă”, scrie Politico într-un amplu articol, în care sunt citaţi foşti subalterni ai comisarului european.

Politico descrie cabinetul Corinei Creţu drept „în debandadă” după valul de demisii: au plecat şeful de cabinet, adjunctul lui şi directorul de comunicare, chiar şi şoferul.

Ce acuzaţii îi aduce Politico Corinei Creţu

În total 8 din cei 19 colaboratori apropiaţi ai Corinei Creţu au părăsit-o în ultimele 12 luni, îngrijoraţi de „programul de lucru relaxat” comisarului european, de „tendinţa ei de a combina călătoriile oficiale cu turismul de recreere” şi „de a le cere subalternilor s-o ajute cu drumuri personale, precum dusul rufelor la spălat, cumpărăturile casnice sau să-i ducă rudele cu maşina”, scrie Politico.

Apropiaţii comisarului european i-au atras atenţia în repetate rânduri că are un program de lucru prea relaxat, care ar putea părea suspect, şi se temeau că nu îi vor putea lua apărarea dacă vor fi luaţi la întrebări.

Agenda de lucru a comisarului european Creţu pe ultimele 12 luni, obţinută de Politico, arată că de multe ori nu exista nicio activitate lunea, joia şi vinerea, iar surse din rândul subalternilor săi au confirmat pentru publicaţie că „o agendă deschisă înseamnă, în cele mai multe cazuri, că nu lucra în zilele respective”.

Corina Creţu are una dintre cele mai mari rate de absenteism de la şedinţele săptămânale ale celor 28 de comisari europeni, de aproape 25%, notează Politico.

În România, un ministru face ce vrea

Creţu „are o atitudine arogantă” faţă de reguli la Comisia Europeană, au mai afirmat pentru Politico surse apropiate situaţiei, care susţin, spre exemplu, că oficialul român „fuma în birou, sfidând regula care interzice fumatul” în sediul Comisiei Europene.

„Toţi îi spuneau că nu are voie, la care răspundea că «în România, un ministru poate să facă ce vrea»”, a declarat pentru Politico un fost subaltern al Corinei Creţu.

Surse din cabinetul Corinei Creţu o descriu drept un şef amabil, cumsecade cu subalternii, cu un chip expresiv şi o engleză decentă. „Unul dintre tabieturile mai bizare este aprinderea de lumânări bisericeşti în birou”, notează Politico.

Subalternii ei au fost nemulţumiţi de „dificultăţi neobişnuite” pentru un cabinet de comisar european, fiind nevoiţi de multe ori să reprogrameze întâlniri anulate în ultimul moment pe motiv că „nu este obişnuită să lucreze dimineaţa” sau că ajunge greu de acasă la birou. Creţu le-ar fi sugerat subalternilor să-i programeze toate întâlnirile după-amiaza sau seara. De asemenea, programul ei personal arată o înclinaţie spre weekenduri lungi, de multe ori petrecute în România.

Mikel Landabaso, fostul şef de cabinet al Corinei Creţu, a plecat în septembrie după neînţelegeri repetate cu comisarul european privind „lipsa de rigoare” în ceea ce priveşte agenda de lucru şi felul în care aceasta îşi petrecea timpul în călătoriile oficiale. Odată cu Landabaso a plecat şi Gabriel Onaca, adjunctul acestuia.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a scris celorlalţi 27 de comisiari pentru a le cere să vină la şedinţele executivului european, deoarece sunt prea multe absenţe.

O altă informaţie relatată, pe surse, de Politico, este că Creţu le-ar fi spus subalternilor săi că, odară revenită în România, are de gând să candideze pentru funcţii publice.

Comisarul european pentru Politica Regională este responsabil peste un buget de 350 de miliarde de euro în perioada 2014-2020, bani care ar trebui investiţi în cele mai sărace regiuni din UE.

Reprezentanţii Comisiei Europene au precizat, pentru Politico, că nu au existat reclamaţii oficiale sau anchete referitoare la stilul de lucru al comisarului Creţu.

Într-un interviu acordat publicaţiei, Creţu s-a apărat, spunând că are un program încărcat de lucru şi de călătorii în interes de serviciu.

„Niciodată nu spun «nu». Am vizitat 24 de ţări, supraveghez toate programele operaţionale. Am 700 de oameni în DG (directoratul general pentru Politică Regională, un fel de minister – n.r.)”, a spus Creţu. „Prefer mai puţine întâlniri, dar mai bine pregătite, nu vreau să am multe întâlniri dar să nu ştiu ce vorbesc”.

Întrebată despre afirmaţiile foştilor subalterni despre obiceiul de a-i trimite să-i rezolve treburile personale, Creţu le-a răspuns jurnaliştilor că nu vrea să se coboare la un asemenea nivel. „Este incorect”.

Noua şefă de cabinet a Corinei Creţu, Nicola De Michelis, susţine că „intensificarea” agendei de lucru a comisarului european este motivul pentru care atât de mulţi angajaţi au demisionat.

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune asupra unei......
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui 2024
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui ...
Medikali, clinică medicală privată cu acționariat 100% românesc și care aniversează doi ani de activitate, anunță ...