‘Avem solicitare la Primăria Capitalei. Azi (luni – n. r.), la ora 15:00, suntem invitaţi acolo pentru a definitiva acele avizări. Avem pe 23 – 24 (martie) în faţa Ministerului Muncii pichetare, iar în data de 25 (martie) miting de la Ministerul de Interne către Guvern. Avem solicitări de la aproape 10.000 de membri în prezent care doresc să participe la protest, nemulţumiţi de nerespectarea legii şi de neaplicarea corectă a salarizării în Ministerul de Interne’, a spus Coarnă, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Ministerul Muncii privind proiectul Legii salarizării unitare.
Acesta a subliniat că sindicatul nu a primit un draft al proiectului de lege şi că solicită respectarea prevederilor Hotărârii de Guvern 1/2017, deoarece, în prezent, sporurile din MAI se raportează la salariul de bază din 2009.
‘Informaţiile noastre sunt din comunicare publică. Ministrul nu ne-a prezentat un draft la acel vestit proiect. Noi discutăm pe două paliere. Odată din reglementare şi, elementul doi, din aplicare. În reglementare noi solicităm să se respecte prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1 din 2017, care majorează salariul minim brut, de la 1.250 la 1.450 lei, dar sporurile pe bază de pontaj, de exemplu la personalul auxiliar din MAI, se raportează la salariul de bază din 2009, adică 600, 700, 800 lei, în funcţie de cât a avut fiecare în acel moment. Deci, degeaba majorezi salariul de bază minim brut, dacă eu mă raportez la decembrie 2009. Practic, norma este golită de conţinut. Nu produce efecte. Omul, în fapt, câştigă aceiaşi bani, nu câştigă nimic în plus, câştigă doar ei imagine’, a explicat Dumitru Coarnă.
Potrivit acestuia, ‘în poliţie nu se măreşte absolut nimic’, deşi ultima majorare în acest sector a fost operată în 2008.
‘Ultima majorare clară, tehnică, în Poliţie, a fost în 2008. Aproximativ 40.000 de oameni ar beneficia, inclusiv personal auxiliar, jandarmi, pompieri, undeva la 40.000 – 50.000 din MAI. Impactul bugetar nu l-am calculat încă. La Sănătate au schimbat datele de referinţă, adică nu se mai aplică la decembrie 2009, ci la februarie 2017, iar salariile din Sănătate s-au dublat şi chiar triplat. Suntem discriminaţi. Dacă privim un stat de plată din MAI, comparativ cu Sănătatea, un poliţist cu funcţie de conducere câştigă 3.000 de lei, iar un şofer de ambulanţă câştigă 5.000 de lei’, a adăugat liderul de sindicat.
Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Olguţa Vasilescu, a declarat la România TV că salariile până la pragul de 4.000 de lei se vor dubla, cele după pragul de 4.000 de lei se vor majora cu 45%, iar la salariile care depăşesc pragul de 7.000 de lei vor fi creşteri, ‘dar nu foarte mari’.
Preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, s-a arătat nemulţumit de noul proiect de Lege, deoarece, în prezent, prevede două baze de raportare diferite, una pentru funcţionari şi personalul contractual şi alta pentru ‘aleşi’.
‘Faţă de propunerea fostului ministru al Muncii Dragoş Pîslaru, care prevedea pe patru ani o creştere a fondului de salarii cu 22 de miliarde de lei, doamna Olguţa Vasilescu propune o creştere cu 30 de miliarde lei pe o perioadă nedeterminată. Este îngrijorător faptul că se doreşte, în forma de la ora actuală, să existe două baze de raportare diferită – una care este salariul minim garantat în plată pentru funcţionari şi pentru personalul contractual, iar alta pentru aleşi, salariul mediu pe economie, care nu este clar definit. Este greu de spus dacă nu cumva diferenţa de bani va fi alocată direct numai pentru funcţiile de aleşi, care vor creşte substanţial faţă de celelalte funcţii din sectorul bugetar’, a spus Hossu, la Realitatea TV.