Poliţiştii vor putea sancţiona şoferii pe baza înregistrărilor video primite de la cetăţeni. Reguli înăsprite pentru şoferi, pregătite de guvern

Guvernul a pregătit un proiect de OUG prin care implică cetăţenii să semnaleze abateri în trafic prin intermediul înregistrărilor audio-video trimise poliţiei. Şoferii vor putea fi sancţionaţi pe baza înregistrărilor care surprind abaterea după ce poliţia stabileşte că acestea sunt veridice, reiese dintr-un proiect de act normativ analizat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - lun, 01 apr. 2024, 13:31
Poliţiştii vor putea sancţiona şoferii pe baza înregistrărilor video primite de la cetăţeni. Reguli înăsprite pentru şoferi, pregătite de guvern

Ministerul de Interne vrea să implice cetăţenii să semnaleze poliţiei încălcări ale regulilor de circulaţie

Şoferii vor putea fi amendaţi pentru comportament agresiv în trafic, urmarea înregistrărilor audio-video făcute de alţi participanţi la trafic, transmise poliţiei, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Polițistul rutier va putea constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și ca urmare a verificării sesizării formulate de un participant la trafic, care a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video.

Sesizarea participantului la trafic trebuie să conțină în mod obligatoriu datele acestuia de identificare – nume, prenume și cod numeric personal sau codul unic de identificare, datele de contact – număr de telefon și adresa de corespondență, declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice informaţii care conduc la identificarea locului unde a fost percepută și surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura, și să fie însoțită de înregistrarea audio-video, se mai arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Poliția rutieră va asigura confidențialitatea datelor cu caracter personal ale persoanei care a trimis sesizarea, spune proiectul de OUG consultat de Economica.net.

În procesul-verbal de constatare a contravenției se consemnează obligatoriu numărul de înregistrare al sesizării participantului la trafic care a văzut cum s-a petrecut fapta contravențională și a surprins-o în înregistrarea audio-video sau video.
Înregistrarea audio-video sau video şi sesizarea cetăţeanului se păstrează pentru o perioadă de un an de la data sesizării, cu excepția situațiilor în care sunt folosite în cadrul unei proceduri judiciare, caz în care acestea urmează regimul probelor. La împlinirea acestui termen înregistrările se distrug, prin proceduri ireversibile, se mai arată în proiectul consultat de Economica.net.

Marea Britanie, Polonia, Spania au implementat deja mecanisme prin care cetățenii care constată fapte de încălcare a regulilor de circulație pot transmite poliției înregistrarea camerei de bord prin care a fost surprins respectivul eveniment rutier pentru a dispune măsuri de sancționare.

Poliţistul rutier va cere obligatoriu şoferului testarea pentru stabilirea consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, în situaţia în care:

  • găseşte în maşină recipiente din care s-au consumat băuturi alcoolice ori substanţe care ar putea avea efecte psihoactive,
  • dacă şoferul a săvârşit în ultimii trei ani, în mod repetat, contravenţia de conducerea sub influența băuturilor alcoolice,
  • dacă şoferul a fost condamnat fie pentru infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri ori de substanţe cu efecte psihoactive, fie a fost condamnat pentru infracţiuni pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, pentru părăsirea locului accidentului ori pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, reiese din analiza Economica.net asupra proiectului de OUG.

Şoferul va fi obligat să se supună recoltării probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive în oricare dintre următoarele situații:

  • refuză sau nu poate să se supună testării rapide pentru stabilirea consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat,
  • testarea rapidă indică prezența unor substanțe psihoactive în organism,
  • a fost implicat într-un accident de circulație din care a rezultat decesul sau rănirea uneia sau mai multor persoane, iar rezultatul testării rapide a indicat o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, conform analizei Economica.net asupra proiectului de OUG.

Dacă șoferul refuză sau nu poate să se supună testării rapide pentru stabilirea consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier va dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Rămâne în vigoare prevederea conform căreia şoferului i se recoltează obligatoriu probe biologice pentru determinara alcoolemiei dacă la testarea rapidă e depistat cu o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Determinarea prezenţei substanțelor psihoactive în organismul şoferului se va putea face și în laboratoarele de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate în acest sens sau în unitățile publice de asistență medicală autorizate și acreditate pentru astfel de determinări, nu doar în instituţiile medico-legale, cum prevede acum legislaţia, conform proiectului de OUG consultat de Economica.net.
Schimbarea reglementării vine în contextul creșterii numărului de solicitări pentru determinarea prezenţei substanţelor psihoactive şi imposibiliăţii logistice a institutelor medico-legale de a gestiona pe toate, în timp scurt.

Măsurile anunţate de Economica.net fac parte dintr-un proiect de OUG. Ca să intre în vigoare, trebuie să fie adoptat de executiv, publicat în Monitorul Oficial şi actualizate în mod corespunzător normele de aplicare a actului normativ.

Actualizare

Măsurile anunţate de Economica.net s-au oficializat prin publicarea OUG 84 din 2024 în Monitorul Oficial la 29 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada Pitești-Sibiu. Deja se lucrează la sensul giratoriu pentru descărcarea traficului în drumul național
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada ...
Constructorul lotului 5 al autostrăzii Pitești Sibiu se pregătește intens pentru deschiderea a circa jumătate din autostrada Pitești-Curtea de Argeș, programată pentru luna viitoare....
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre care 3.993 de ...
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar ...
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...