Polonezii de la CIECH Soda menţin angajaţii fabricii de la Govora, oprită anul trecut, în speranţa că autoritățile vor veni cu o soluție
Compania continuă să facă toate demersurile pentru revenirea la normalitate pe platforma chimică, iar momentan își va menține echipa, pentru a putea relua producțua dacă va fi asigurată alimentarea cu abur în perioada următoare, scrie în comunicatul de presă.
Conducerea grupului și cea a CIECH Soda Romania au avut o întâlnire la nivel înalt cu reprezentanții noului guvern, inclusiv cu ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în noiembrie 2019, pentru a găsi o soluție. Ca urmare a discuțiilor, compania încă așteaptă o decizie din partea Guvernului României, motiv pentru care a decis să mențină producția în modul stand-by și în săptămânile următoare.
„Este un angajament serios din partea noastră și sperăm ca toate discuțiile privind asigurarea unei surse de abur pentru fabrica noastră se vor concretiza cu un sprijin real. Facem apel la autorități și sperăm că toate declarațiile politice despre colaborare și soluții vor fi urmate de rezultate concrete. Credem că putem vorbi de o Românie normală și la Vâlcea în curând”, a declarat Witold Urbanowski, directorul general al CIECH Soda Romania.
Reprezentanții CIECH și echipa locală CIECH Soda Romania au avut numeroase acțiuni, au trimis zeci de scrisori și memorandumuri, pentru a găsi o soluție la impasul de pe platforma chimică din Vâlcea. Compania și-a oferit inclusiv sprijinul pentru cel mai important proiect local din ultimii 13 ani – o nouă centrală electro-termice în cogenerare („CHP”), comună, în beneficiul tuturor partenerilor locali. CIECH Soda România a fost singurul jucător local care a făcut pași concreți pentru realizarea acestui plan, astfel că a lansat o propunere autorităților locale și partenerilor în acest sens.
Singura fabrică de sodă din România se află în stand-by începând cu 18 septembrie 2019, după ce prețul aburului industrial solicitat de CET Govora la ultima sa ofertă, din septembrie 2019, a fost cu peste 75% mai mare decât în contractul anterior. Oferta este cu mult peste posibilitatea companiei de a acoperi aceste costuri. Totodată CET Govora propune livrări de abur la volume mult mai mici decât necesarul fabricii. Asta în condițiile în care CIECH Soda România a înregistrat deja pierderi de 500 de milioane de lei din 2006, de când operează fabrica de la Râmnicu Vâlcea.
Potrivit unui raport EY publicat în 16 septembrie, în România erau susținute peste 4.400 de locuri de muncă în 2018, drept urmare a activităților CIECH. Alte câteva rezultate arată că: fiecare milion de lei din PIB generat direct de CIECH, a creat 3,3 milioane de lei în restul economiei; fiecare loc de muncă la CIECH Soda Romania a atras încă 6 locuri de muncă la nivel național; fiecare milion de lei din impozite a atras încă 3 milioane de lei la bugetul de stat. Grupul CIECH, unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, are un impact semnificativ asupra economiei locale (județul Vâlcea) și un impact semnificativ asupra economiei naționale a României.
Grupul CIECH, acționarul majoritar al CSR, este un holding internațional din industria chimică cu o prezență în peste 100 de țări și venituri în 2018 echivalente cu 1 miliard dolari. În 2014, majoritatea acțiunilor CIECH au fost achiziționate de KI Chemistry, societate care aparține de cea mai mare firmă de investiții private poloneză, Kulczyk Investments.
CIECH Soda România S.A., companie a Grupului CIECH, produce sodă calcinată şi silicat de sodiu. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora în 2006, CIECH spune că a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piață.