Rio Bucovina, cumpărată de polonezii de la Maspex

Grupul Maspex Wadowice, unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, deţinătorul brandurilor Tedi şi Tymbark,  a semnat un contract condiţional pentru preluarea companiei Rio Bucovina. Consiliul Concurenţei trebuie să îşi dea acordul. 
Economica.net - joi, 13 aug. 2015, 09:59
Rio Bucovina, cumpărată de polonezii de la Maspex

Grupul Maspex Wadowice a semnat un contract condiţional pentru preluarea companiei Rio Bucovina, unul dintre cei mai importaţi producători pe piaţa apelor îmbuteliate din România, informează un comunicat al companiei. Condiţia intrarii în vigoare a acestui contract o reprezintă obţinerea aprobării Consiliului Concurenţei din România precum şi efectuarea cu succes a acţiunii de due diligence.

Potrivit datelor Oficiului Naţiopnal al Registrului Comerţului, compania Rio Bucovina SRL aparţine SC Emparador SRL, o societate cu sediul social la Ruse, Bulgaria. La „persoane împuternicite” figurează omul de afaceri sirian Mohamed Samer Hazam, un fost partener de afaceri al lui Omar Hayssam, cel care a controlat iniţial business-ul. 

Tranzacţia include, printre altele, achiziţionarea celor trei facilităţi de producţie ale societăţii Rio Bucovina (localizate în Vatra Dornei, Timişoara şi Giurgiu), precum şi a brandului „Bucovina”.

Rio Bucovina deţine o cotă de aproape 10% din piaţa românească a apelor îmbuteliate, conform AC Nielsen (date de piaţă aferente perioadei aprilie-mai 2015).

 „În România deţinem o poziţie foarte bună pe segmentul produselor instant, cu brandurile La Festa şi Ekland, pe piaţa sucurilor, nectarurilor şi a băuturilor răcoritoare cu brandurile Tedi şi Tymbark, iar la categoria crackers şi brezels cu brandul Salatini. Pe piaţa apelor minerale nu am fost prezenţi până acum, iar aceasta este o categorie care se află în creştere. În prezent, segmentul apelor minerale ocupă o cotă de 50% din piaţa băuturilor nealcoolice din România. Comparativ, piaţa băuturilor răcoritoare reprezintă 10%. Brandul Bucovina va creşte semnificativ competitivitatea noastră şi va consolida poziţia companiei pe piaţa românească. În plus, în România consumul de apă îmbuteliată se află încă la un nivel scăzut, comparativ cu alte ţări din Europa, ceea ce, cu certitudine, ne creează o perspectivă de dezvoltare, la aceasta contribuind şi tendinţele spre un mod de viaţă sănătos.”, a declarat Krzysztof Pawiński, Preşedintele Consiliului de Adminstraţie al Grupului Maspex Wadowice.

 „Achiţionarea companiei Rio Bucovina de către una dintre cele mai mari companii poloneze din Europa Centrală şi de Est va constitui un moment foarte important pentru piaţa de FMCG din România. Ca parte a Grupului Maspex, alături de Tymbark Maspex România, Rio Bucovina îşi va consolida şi mai mult poziţia pe piaţa producătorilor de apă minerală naturală, apă de izvor şi apă de masă din România. Sunt sigur că experienţa companiei poloneze, precum şi obiectivele ambiţioase ale acesteia privind portofoliul de produse vor contribui substanţial la dezvoltarea continuă a brandurilor deţinute de compania Rio Bucovina.”, adeclarat Dorel Radu, Director general Rio Bucovina.

Grupul Maspex este un cunoscut producător de produse instant, de sucuri, nectaruri şi băuturi răcoritoare, de paste făinoase, biscuiţi săraţi (crackers) şi covrigei (brezels). Grupul a intrat pe piaţa românească în anul 1996 şi, în prezent, este unul dintre cei mai mari investitori polonezi în România. Brandurile deţinute de Maspex, cum ar fi Tedi, Tymbark, La Festa, Ekland, Coffeeta şi Salatini, sunt jucători importanţi, unele dintre ele fiind leaderi pe segmentul lor de piaţă. Preluarea companiei Rio Bucovina va fi cea de-a treia pe care Grupul Maspex o realizează în România.
Rio Bucovina este unul dintre cei mai mari producători de ape minerale naturale de pe piaţa românească. Conform datelor AC Nielsen, Rio Bucovina este al doilea mare jucător ca volum, deţinând o cotă de aproape 10% din piaţa apelor îmbuteliate (date de piaţă aferente perioadei aprilie – mai 2015). Apa minerală naturală „Bucovina” provine din surse subterane, izolate de orice activităţi ale omului, şi este certificată de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu” pentru a fi utilizată în prepararea alimentelor destinate sugarilor.
Tranzacţia va reprezenta cea de-a 18-a preluare a Grupului Maspex Wadowice şi cea de-a 3-a pe piaţa românească. În anul 2007, Tymbark Maspex România, parte a Grupului Maspex Wadowice, a achiziţionat brandul Arnos iar în anul 2013 brandurile Salatini şi Capollini – cele mai vechi mărci comerciale de pe segmentul biscuiţi săraţi (crackers) şi covrigei (brezels).

România reprezintă pentru Maspex o a doua piaţă ca mărime, după Polonia, atât din punctul de vedere al cifrei de afaceri şi al investiţilor efectuate, cât şi ca putere de cumpărare. În prezent, Maspex este cunoscut în România ca producător de produse instant, de sucuri, nectaruri şi băuturi răcoritoare, paste făinoase, biscuiţi săraţi (crackers) şi covrigei (brezels). Compania a intrat pe piaţa românească în anul 1996 şi în prezent este unul dintre cei mai mari investitori polonezi în România.

Produse precum: sucurile pentru copii Tedi, nectarurile şi sucurile Tymbark, ciocolata caldă şi cappuccino La Festa, ceaiurile instant Ekland, crema pudră pentru cafea Coffeeta, biscuiţii săraţi (crackers) şi covrigeii (brezels) Salatini sunt jucători importanţi iar unele dintre ele sunt lideri ai pieţei.

„După tranzacţia istorică din iulie 2015, când Grupul Maspex Wadowice a achiziţionat active ale firmei Agros Nova din Polonia, aceasta având ca efect crearea unui grup alimentar cu un rulaj de aproape 1 miliard de euro, preluarea Rio Bucovina de către Grupul Maspex Wadowice va reprezenta cea mai importantă achiziţie realizată în România de către Maspex”, mai spune Grabowski.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...