Polonezii de la Solaris au obţinut anularea licitaţiei pentru autobuze electrice într-un oraş din România
CNSC a admis pe 28 ianuarie contestaţia Solaris Bus&Coach la o licitaţie a Primăriei Baia Mare pentru achiziţia de mijloace de transport în comun.
Licitaţia Primăriei Baia Mare a fost lansată pe 23 octombrie şi prevede achiziţia de autobuze hibrid, autobuze electrice şi troleibuze. Valoarea estimată a investiţiei în noile mijloace de transport în comun este de 70,59 milioane de lei, fără TVA.
Achiziţia este necesară pentru înlocuirea parcului învechit de mijloace de transport în comun al oraşului şi este eligibilă pentru finanţare nerambursabilă din fonduri europene, potrivit Primăriei Baia Mare.
Procedura de achiziţie este împărţită în trei loturi:
1. Furnizare 21 autobuze urbane cu podea complet coborâtă pe toata suprafaţa disponibilă pentru pasagerii în picioare a autovehiculului
– 14 autobuze hibrid de 12 metri
– 7 autobuze hibrid de 18 metri
Valoarea estimată a acestui contract este de 41,15 milioane de lei, fără TVA.
2. Furnizare 6 troleibuze articulate 18 metri cu podea complet coborâtă pe toata suprafaţa disponibilă pentru pasagerii în picioare a autovehiculului.
Valoarea estimată a acestui contract este de 12,96 milioane de lei, fără TVA.
3. Furnizare 6 autobuze electrice cu podea parţial coborâtă 9 metri.
Valoarea estimată a acestui contract este de 16,47 milioane de lei, fără TVA.
Prin decizia din 28 ianuarie, CNSC a admis contestația formulată de SOLARIS BUS&COACH SA în contradictoriu cu autoritatea contractantă MUNICIPIUL BAIA MARE și a dispus anularea procedurii de atribuire aferentă lotului 3, adică cea pentru autobuzele electrice.
De asemenea, CNSC a mai admis contestaţia polonezilor şi cu privire la prelungirea termenului de depunere a ofertelor pentru lotul 1, cel privind autobuzele hibrid.
„Obligă autoritatea contractantă să stabilească o nouă dată de depunere a ofertelor pentru lotul 1, asigurând un interval de timp suficient pentru elaborarea ofertelor raportat la complexitatea clarificărilor aduse la documentația de atribuire corespunzătoare acestui lot”, se arată în decizia CNSC.
Rămâne de văzut dacă autorităţile din Baia Mare vor accepta decizia CNSC sau o vor ataca în instanţă.
Oraşul maramureşean este primul din ţară care cumpără autobuze hibrid. Şi Primăria Bucureşti vrea să cumpere 130 de autobuze hibrid, valoarea estimată a investiţiei fiind de 195 milioane de lei.
În studiul de oportunitate a achiziţiei, reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că autobuzele hibrid nu sunt încă folosite în transportul zilnic de călători, dar că mai multe oraşe din ţară vor să cumpere astfel de mijloace de transport mai puţin poluante. Ei amintesc şi de testarea autobuzelor hibrid de la Mercedes Benz şi Solaris (galerie foto) pe străzile din Bucureşti, Satu Mare, Piteşti, Galaţi, Iaşi, Oradea, Brăila.