Polonia a amendat grupul francez Engie cu 40 milioane euro pentru implicarea în proiectul Nord Stream 2

Oficiul polonez pentru protecţia concurenţei şi consumatorilor (UOKIK) a anunţat vineri că a amendat cu suma de 172 milioane zloţi (40 milioane euro) grupul francez de utilităţi Engie, în cadrul unui dosar care vizează finanţarea proiectului gazoductului Nord Stream 2, transmite Reuters.
Economica.net - sâm, 09 nov. 2019, 07:11
Polonia a amendat grupul francez Engie cu 40 milioane euro pentru implicarea în proiectul Nord Stream 2

UOKIK a precizat că Engie a refuzat să îi transmită documente şi informaţii cu privire la acordurile pe care le-a semnat cu grupul rus Gazprom.

„Compania a refuzat cu încăpăţânare şi în mod nejustificat să ne transmită documentele şi materialele pe care le-am cerut. A provocat o întârziere semnificativă în acţiunile noastre care vizează finanţarea Nord Stream 2”, a informat directorul adjunct de la UOKIK într-un comunicat de presă.

În replică, grupul Engie a informat că nu este de acord cu afirmaţiile Oficiului polonez pentru protecţia concurenţei şi consumatorilor, adăugând că va contesta amenda. „Contestăm fundamentul juridic al acestei decizii. Vom face apel”, a declarat un purtător de cuvânt de la Engie.

Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Conducta Nord Stream 2 este preconizată să devină operaţională la finele lui 2019. Costul total al proiectului este estimat la 9,5 miliarde euro iar companiile europene vor suporta jumătate din costuri.

Polonia susţine că Nord Stream 2 este o ameninţare la adresa securităţii energetice a Europei, avertizând că acest proiect va consolida şi mai mult poziţia dominantă de care se bucură Gazprom pe piaţa gazelor naturale din Europa.

În anul 2018, Oficiul polonez pentru protecţia concurenţei şi consumatorilor (UOKIK) a demarat o anchetă care viza Gazprom şi cinci companii europene cu privire la proiectul Nord Stream 2. De asemenea, UOKIK a împiedicat planurile Gazprom şi partenerilor de a înfiinţa un singur operator care să fie responsabil de construcţia gazoductului. În replică, partenerii din acest proiect au demarat procedurile de project financing prin împrumuturi, în locul unui joint venture între Gazprom şi partenerii săi europeni.

În prezent, Nord Stream 2 AG, o subsidiară a Gazprom, este operatorul proiectului în timp ce companiile europene finanţează construcţia gazoductului în calitate de creditori. Cu toate acestea, Oficiul polonez pentru protecţia concurenţei şi consumatorilor a demarat procedurile împotriva companiilor europene, susţinând că acestea nu au respectat obiecţiile sale.

Săptămâna trecută, Agenţia pentru Energie din Danemarca a aprobat amplasarea gazoductului Nord Stream 2 în apele teritoriale ale Danemarcei, înlăturând practic ultimul obstacol major care stătea în calea finalizării acestui proiect care a divizat Uniunea Europeană.

În 2018, veniturile Engie au crescut cu 1,7%, până la 60,6 miliarde euro, iar profitul operaţional a crescut cu 0,4% până la 9,2 miliarde euro însă profitul net a scăzut până la un miliard de euro de la 1,3 miliarde euro în 2017. Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai mari tranzacții din România din anul 2024. Topul este condus de energia regenerabilă
Cele mai mari tranzacții din România din anul 2024. Topul este condus de energia regenerabilă
Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat 198 de tranzacții  în primele nouă luni ale anului 2024, marcând o creștere de 8,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului......
Tezaur – O nouă ediţie a programului de emisiuni de titluri de stat începe pe 7 octombrie, cu dobânzi neimpozabile de până la 7%
Tezaur – O nouă ediţie a programului de emisiuni de titluri de stat începe pe 7 octombrie, cu dobânzi neimpozabile ...
Program Tezaur - Românii pot investi, începând de luni, 7 octombrie, în titluri de stat Tezaur cu maturităţi de 1, ...
Conceptul Embleme, soluția Renault pentru a reduce emisiile de CO2 cu 90% comparativ cu un vehicul echivalent de astăzi
Conceptul Embleme, soluția Renault pentru a reduce emisiile de CO2 cu 90% comparativ cu un vehicul echivalent de astăzi
Renault va prezenta la Mondial de l`Auto din Paris conceptul Embleme. Acesta va demonstra modul în care producția de vehicule ...
Topul ţărilor care au adus cei mai mulţi turişti în România, în primele opt luni din 2024
Topul ţărilor care au adus cei mai mulţi turişti în România, în primele opt luni din 2024
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în perioada ...