Polonia a început exploatarea gazelor de şist

Societatea Lane Energy, controlată de grupul american ConocoPhillips, a început extracţia gazelor de şist la un puţ din apropiere de Lebork, nordul Poloniei, a declarat miercuri adjunctul ministrului polonez al Mediului, Piotr Wozniak, transmite AFP.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 09:33
Polonia a început exploatarea gazelor de şist

Aproximativ 8.000 de metri cubi de gaze sunt extrase zilnic ‘cu titlu experimental’ începând din data de 21 iulie, a precizat Piotr Wozniak. ‘Aceasta este o veste bună pentru Polonia dar şi pentru Europa’, a apreciat Wozniak, adăugând că rezultatele ar trebui să încurajeze şi alte companii să accelereze lucrările de explorare a gazelor de şist.

Cantitatea zilnică produsă deocamdată la Lebork nu poate fi considerată încă drept producţie comercială, însă potrivit presei poloneze este cea mai mare cantitate de gaze de şist produsă până acum în Europa.

Puţul de foraj de la Lebork este unul din cele 48 efectuate până acum în Polonia de un număr de aproximativ 15 companii care beneficiază de licenţele pentru a efectua lucrări de explorare şi exploatare a gazelor de şist. Polonia, ţară care consumă 15 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, majoritatea importate din Rusia, intenţionează să investească 12,5 miliarde de euro până în 2020 pentru a exploata zăcămintele sale de gaze de şist estimate la 768 miliarde metri cubi.

În România, grupul energetic american Chevron intenţionează să demareze lucrări de explorare a gazelor de şist la trei blocuri (Costineşti, Vama Veche şi Bârlad). Ministrul Mediului, Rovana Plumb a precizat însă că pentru a se ajunge la exploatare, trebuie mai întâi să se facă explorarea gazelor de şist, proces care durează cinci ani.

Organizaţiile de protecţie a mediului înconjurător atrag atenţia asupra faptului că metoda de extragere a gazelor de şist, fracturarea hidraulică, este una controversată. Această tehnologie constă în injectarea la mare presiune de apă amestecată cu nisip şi produse chimice pentru eliberarea gazului din rocă, ceea ce ar putea contamina apele subterane.

Te-ar mai putea interesa și
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Rompetrol Downstream, divizia de distribuție a produselor petroliere a grupui Rompetrol, a raportat o creștere a volumelor vândute prin stații, în primele nouă luni ale acestui an....
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Reţeaua energetică ucraineană, deja foarte fragilă, a fost vizată duminică dimineaţă de un nou atac rusesc 'masiv', ...
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului European
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului ...
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul Afacerilor Externe, ...
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India, ţară dotată cu arma nucleară, a anunţat duminică primul test reuşit cu rachetă hipersonică, transmite AFP.