Polonia acuză Beralus și Rusia că pregătesc o nouă criză a migranților la granița sa

Varşovia a acuzat luni Minskul şi Moscova că orchestrează un nou val major de migranţi menit să destabilizeze graniţa Poloniei, limita estică a Uniunii Europene, relatează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - lun, 07 aug. 2023, 20:34
Polonia acuză Beralus și Rusia că pregătesc o nouă criză a migranților la granița sa

„Este o operaţiune organizată de serviciile speciale ruse şi belaruse şi devine din ce în ce mai intensă”, le-a declarat reporterilor ministrul adjunct de Interne polonez, Maciej Wasik.

Serviciile belaruse s-au transformat într-un „grup criminal obişnuit care organizează migraţia ilegală”, a declarat comandantul-şef al Gărzii de Frontieră poloneze, generalul Tomasz Praga.

„Bineînţeles, ei fac profituri uriaşe”, a afirmat el în faţa presei.

Potrivit acestuia, 19.000 de migranţi au încercat să intre în Polonia de la începutul anului, comparativ cu 16.000 în 2022.

„Recordul” a fost doborât în iulie, cu peste 4.000 de persoane încercând să treacă graniţa, a spus el.

Pentru a rezolva situaţia, Garda de Frontieră poloneză a cerut luni trimiterea a o mie de soldaţi suplimentari în zona de graniţă.

Cu toate acestea, potrivit lui Wasik, situaţia de la frontieră „nu mai este la fel de haotică astăzi ca acum doi ani”, când încercările de trecere au avut loc „fără participarea poliţiştilor de frontieră din Belarus”.

Din vara anului 2021, mii de migranţi şi refugiaţi, în principal din Orientul Mijlociu, au trecut sau au încercat să treacă graniţa poloneză.

Occidentul a acuzat regimul de la Minsk că a orchestrat acest aflux cu aliatul său rus, ca parte a unui atac „hibrid”, pe care Minskul îl neagă.

Ca răspuns, Polonia a închis accesul la frontieră pentru nerezidenţi, inclusiv lucrători umanitari şi mass-media, timp de nouă luni.

Varşovia a trimis mii de soldaţi şi poliţişti, a construit o barieră metalică echipată cu facilităţi electronice şi a aprobat o lege care autorizează respingerea migranţilor, o practică ce a fost condamnată de organizaţiile internaţionale şi de justiţie.

În ultimele săptămâni, soldaţi din grupul de mercenari Wagner au apărut în apropierea graniţei, ceea ce, potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, are ca scop destabilizarea situaţiei de pe flancul estic al NATO.

Te-ar mai putea interesa și
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul......
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri că va cere urmărirea penală a lui Google dacă va câștiga ...