„Actuala strategie este, inevitabil, adaptată unei perioade de ameninţări”, a declarat presei ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, în cadrul unei ceremonii la care a fost prezent şeful statului, Bronislaw Komorowski, cel care a parafat documentul.
Într-o aluzie la intervenţia Rusiei în Ucraina, preşedintele Komorowski a subliniat „apariţia, la est de frontiera poloneză, a unor schimbări în legătură cu care totul arată că ele sunt de durată şi afectează situaţia securităţii”.
Potrivit documentului adoptat, publicat pe site-ul preşedinţiei, Polonia se confruntă în vecinătatea sa „cu un risc de conflicte cu caracter regional şi local susceptibile de a o implica indirect sau direct”. „Aceste ameninţări pentru Polonia (…) pot fi atât de ordin militar, cât şi nemilitar” , se afirmă în document.
În afară de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii rămân principalul partener al Poloniei, indică noua sa strategie de securitate, care o înlocuieşte pe cea din 2007. „Este importantă menţinerea unui angajament semnificativ şi permanent al SUA în securitatea europeană”, insistă autorii documentului.
Creşterea tensiunilor cu Rusia, din cauza rolului său în criza ucraineană, a dat alarma pe flancul de est al NATO, în ţările aflate cândva sub controlul Moscovei.
Polonia, cea mai mare ţară din Europa Centrală, cu o populaţie de 38 milioane de locuitori, intenţionează să cheltuiască 33,6 miliarde de euro în decurs de zece ani pentru a-şi îmbunătăţi echipamentele militare. Varşovia vrea îndeosebi să achiziţioneze un scut antirachetă şi un sistem antiaerian, elicoptere, transportoare blindate de trupe, submarine, precum şi drone de luptă.