Polonia ar avea nevoie de investiţii de 700 – 900 miliarde de euro pentru a ajunge la zero emisii de carbon

Economica.net
01 10. 2019
energy_from_co2_carbon_dioxide_uldjq_356381_18989000

În luna iunie a acestui an, Polonia s-a plasat în fruntea câtorva state din estul Uniunii Europene care au dorit să blocheze un plan susţinut de Franţa şi de majoritatea statelor din blocul comunitar privind crearea unei Europe neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

„Costurile totale nu au fost calculate încă. Desigur, aceste costuri se vor întinde pe mai mulţi ani. Dar cred că este o fantezie atunci când cineva spune că Polonia va putea să ajungă la zero emisii de carbon până în 2050”, a spus Tchorzewski.

Anterior, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat şi el că Polonia vrea compensaţii semnificative pentru industria sa în schimbul angajării respectării ţintei ambiţioase propuse de Uniunea Europeană privind zero emisii de carbon până în 2050.

Krzysztof Tchorzewski a precizat că Polonia are timp până la finele luni decembrie să ajungă la un acord cu Comisia Europeană privind un pact pentru climă. Tchorzewski a adăugat că i-a informat pe miniştrii Energiei din UE că Polonia nu îşi va revizui ţintele actuale referitoare la o pondere de 21% a regenerabilelor în mixul energetic în anul 2030.

„Polonia vrea să ajungă din urmă Europa, nu să dispară. Fiecare procent în plus înseamnă costuri uriaşe”, a spus Tchorzewski.

În cazul României, în luna iunie a acestui an, Comisia Europeană i-a recomandat să majoreze, până „la cel puţin” 34%, ţinta privind ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie, care reprezintă contribuţia ţării noastre la atingerea obiectivelor Uniunii la orizontul anului 2030. Prin Planul Naţional Integrat Energie-Schimbări Climatice, ţinta naţională propusă de România pentru anul 2030 pentru energia regenerabilă este 27,9%.