Polonia ar putea frâna industria gazelor de şist. Investitorii sunt descurajaţi de o taxă de 80%

 Polonia ar putea frâna dezvoltarea industriei gazelor de şist, cu un potenţial uriaş în acest stat, după ce mai multe investiţii au eşuat, iar guvernul a transmis semnale că va impune condiţii dure investitorilor străini, inclusiv o taxă de 80% pe profiturile generate.
Economica.net - mar, 21 mai 2013, 14:19
Polonia ar putea frâna industria gazelor de şist. Investitorii sunt descurajaţi de o taxă de 80%

Dintre cele 39 de proiecte de explorare planificate pentru acest an, până în luna mai au fost iniţiate numai două, potrivit datelor Ministerului Mediului din Polonia, citate de Bloomberg.

Guvernul vrea să impună companiilor de explorare să intre în parteneriate cu o societate de stat odată cu trecerea la faza de extracţie. Totodată, executivul a anunţat că intenţionează să introducă o taxă de 80% pe profiturile generate din gaze de şist. Ambele măsuri au fost anunţate în toamna anului trecut.

„Polonezii au încercat să vândă pielea ursului din pădure. A avut efecte extrem de negative asupra proiectelor de gaze de şist, subliniate de numărul neglijabil de puţuri forate în ultimele câteva luni”, comentează pentru Bloomberg Tom Maj, directorul operaţiunilor din Polonia la compania canadiană Talisman Energy, care s-a retras recent din ţară.

În ultimii ani, numeroase companii americane şi canadiene s-au înghesuit să prospecteze după gaze de şist în Polonia, unde se estimează că există cele mai bogate rezerve din Europa.

Guvernul condus de premierul Donald Tusk a încercat să asigure securitatea energetică a Poloniei din resurse interne, reducând dependenţa de importurile de gaze din Rusia, de la gigantul Gazprom. Proiectele de explorare începute de companii precum Chevron (SUA) sau Nexen (Canada) ar fi generat investiţii estimate la 4,5 miliarde de dolari.

Polonia importă aproximativ două treimi din necesarul de gaze naturale de la Gazprom.

Multe companii, printre care şi Chevron, au anunţat că nu vor renunţa la Polonia şi se aşteaptă să rămână în ţară pe termen lung.

Totuşi, rezultatele dezamăgitoare înregistrate de unii investitori mai vechi a determinat trei companii să-şi facă bagajele.

Grupul american Exxon Mobil s-a retras în iunie din Polonia după rezultate dezamăgitoare înregistrate la primele puţuri de explorare săpate în ţară. Talisman a plecat din Polonia invocând o schimbare de strategie.

Pe 7 mai, Marathon Oil (SUA) a anunţat că renunţă la Polonia şi caută investitori pentru cele 11 licenţe pe care le deţine, după ce proiectele de explorare desfăşurate în ţară nu au avut rezultate comerciale.

Retragerea Talisman şi Marathon nu va afecta lucrările de explorare care vor continua la perimetrele respective, a declarat pe 8 mai un oficial al Ministerului Mediului.

Guvernul a acordat aproximativ 100 de licenţe de explorare către peste 20 de companii, care au propus construcţia a cel puţin 300 de puţuri de explorare, cu investiţii estimate la 4,5 miliarde de dolari.

În 2011, Administraţia pentru Informaţii în domeniul Energiei din SUA estima că Polonia deţine cele mai mari rezerve recuperabile de gaze de şist din Europa, echivalente cu aproape un sfert din resursele estimate în Statele Unite.

Unii investitori par însă nemulţumiţi de abordarea guvernului, îndeosebi de intenţia de a aplica taxe ridicate pe industria gazelor de şist.

„Cine va veni cu miliarde de dolari pentru a monetiza gazele dacă guvernul discută preluarea unei părţi uriaşe din profit de la companii?”, comentează un executiv al San Leon Energy, care a demisionat recent din funcţia de director de explorare în Polonia.

Alte companii sugerează că au avut ghinion în Polonia.

„Explorarea unui nou bazin este întotdeauna o afacere extrem de riscantă şi costisitoare. Cu toate acestea, datele geologice au oferit unele motive de optimism. Mai mult, situaţia generală a pieţei era atractivă: preţuri relativ mari la gaze în Europa, acces bun la infrastructură şi, desigur, senzaţia că proiectul beneficiază de sprijin puternic din interior din raţiuni geopolitice”, comentează executivul polonez al Talisman Energy.

După ce aspectele tehnice ale proiectului s-au dovedit mai complexe decât se anticipa, impunând investiţii mai mari şi un proces mai îndelungat de dezvoltare, companiile au aşteptat „încurajări” din partea guvernului, însă atitudinea autorităţilor a virat în direcţia opusă, continuă acesta.

„Ne-am trezit prinşi într-o discuţie ciudată despre reglementare, taxe şi participarea statului, aspecte care nu par să aibă vreo legătură cu realităţile ciclului de investiţie sau cu echilibrul risc-profit”, consideră reprezentantul Talisman Energy.

Cu toate acestea, lucrările de explorare vor continua la majoritatea perimetrelor pentru care au fost acordate licenţe. Printre companiile care vor continua să opereze în Polonia se numără Chevron şi Total (Franţa).

Dintre investitorii mai mici, companii precum San Leon, 3Legs Resources (SUA) şi BNK Petroleum (Canada) au semnalat că vor continua activităţile.

Companiile de stat PKN Orlen şi PGNiG vor fora de asemenea în acest an mai multe puţuri de explorare.

Te-ar mai putea interesa și
Ford recheamă în service 770.000 de mașini diesel pentru a remedia problemele filtrului de particule. Ce modele sunt vizate
Ford recheamă în service 770.000 de mașini diesel pentru a remedia problemele filtrului de particule. Ce modele sunt vizate
Ford Motor, companie cu activități și în România prin partenerul Ford Otosan, este nevoit să cheme la atelierele service nu mai puțin de 768.927 de mașini deja vândute în întreaga lume din......
Wizz Air revine pe aeroportul din Băneasa și mută zborurile de pe trei rute din ianuarie 2025
Wizz Air revine pe aeroportul din Băneasa și mută zborurile de pe trei rute din ianuarie 2025
Compania aeriană a anunțat că mută zborurile de pe trei din rute din România pe aeroportul din Băneasa. În vară, ...
Un Moş Crăciun din ciocolată ar putea deveni mai scump. Preţul boabelor de cacao au atins cel mai ridicat nivel din istorie – analiză XTB
Un Moş Crăciun din ciocolată ar putea deveni mai scump. Preţul boabelor de cacao au atins cel mai ridicat nivel din istorie ...
Creşterea majoră a preţurilor la cacao în prima jumătate a acestui an a stârnit temeri că ciocolata va deveni un bun ...
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
Consumatorii trebuie să acorde o atenție sporită atunci când achiziționează produse din carne, atât pentru a se asigura ...