Într-o actualizare a strategiei energetice a ţării până în 2040, Ministerul Mediului a informat că Polonia intenţionează să investească 150 miliarde de zloţi (40 miliarde de dolari) pentru a construi primele sale reactoare nucleare, cu o capacitate de 6-9 gigawaţi (GW).
De asemenea, Guvernul de la Varşovia vrea să ajungă la o capacitate eoliană offshore de 8-11 (GW) până în 2040 prin investiţii estimate la 130 miliarde de zloţi. În urma dezvoltării facilităţilor de energie regenerabilă şi nucleară, vor fi create 300.000 de locuri de muncă, susţin autorităţile poloneze.
Cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, care se bazează pe cărbune pentru 88% din producţia sa de electricitate, vrea să reducă acest procent în următorii ani, deoarece nu mai este rentabilă exploatarea minelor. Conform strategiei energetice actualizate, procentul de 88% va scădea la 37% – 56% în 2030 şi la 11 – 28% în 2040.
Polonia este singurul stat membru al UE care a refuzat să-şi ia angajamentul că va atinge neutralitatea în materie de emisii de carbon până în 2050.
În urma anunţului autorităţilor, acţiunile companiilor poloneze de utilităţi au urcat la Bursa de la Varşovia, pe fondul speranţelor investitorilor că acestea vor beneficia de pe urma renunţării la cărbune. Acţiunile PGE, Enea şi Tauron înregistrau creşteri între 3,5% şi 6%.
PGG, cel mai mare producător de cărbune din Polonia, este afectat de reducerea cererii pentru cărbune, de preţurile mai scăzute şi de creşterea numărului de infecţii cauzate de noul coronavirus, care a dus în iunie la închiderea temporară a unor mine.