Polonia cere NATO să accelereze desfăşurarea scutului antirachetă

Polonia i-a cerut luni noului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, să accelereze desfăşurarea scutului antirachetă, în contextul tensiunilor cu Rusia din cauza conflictului din Ucraina, informează AFP.
Economica.net - lun, 06 oct. 2014, 11:49
Polonia cere NATO să accelereze desfăşurarea scutului antirachetă

‘Ne pronunţăm ferm pentru construcţia acestui sistem ca un sistem al NATO, pentru că numai astfel acesta va avea o semnificaţie mai profundă, atât din punct de vedere politic, cât şi militar’, a declarat preşedintele Bronislaw Komorowski presei după o întrevedere cu noul şef al NATO, Jens Stoltenberg.

‘Polonia este hotărâtă să realizeze proiectul său de scut antirachetă şi antiaerian – care este important nu doar pentru Polonia – şi ne respectăm angajamentele în ceea ce priveşte elementele americane ale acestui scut’, a spus preşedintele Komorowski.

Problema scutului, pentru care Polonia va lansa în curând o licitaţie în valoare de câteva miliarde de dolari, a devenit de actualitate în contextul intervenţiei Rusiei în Ucraina.

Jens Stoltenberg, care efectuează la Varşovia prima sa vizită într-o ţară membră a NATO de la preluarea mandatului la 1 octombrie, a declarat la rândul său că ‘Polonia este un participant cheie’ la sistemul de apărare antirachetă.

Varşovia a anunţat anul trecut că intenţionează să cheltuiască până la 33,6 miliarde de euro pentru a construi propriul său scut, după ce Statele Unite au anunţat că vor renunţa la faza finală a sistemului de apărare european.

Cei 28 de membri ai NATO au decis în 2010 să creeze un scut pentru toţi membrii săi, folosind tehnologii americane, însă acest proiect va dura ani de zile pentru a deveni operaţional.

Scutul antirachetă este de ani de zile principalul motiv al discordiei între NATO şi Rusia, care îl vede ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale.

Stoltenberg a reafirmat angajamentul Alianţei de a asigura ‘o prezenţă permanentă’ pe flancul estic, subliniind că este vorba despre o acţiune ‘pe deplin defensivă’.

Te-ar mai putea interesa și
Cine va conduce Banca Națională din această toamnă – Astăzi au loc audierile în Parlament pentru numirea CA al BNR. Care sunt surprizele şi confirmările
Cine va conduce Banca Națională din această toamnă – Astăzi au loc audierile în Parlament pentru numirea CA al ...
Alegeri BNR - Astăzi, 1 noiembrie 2024, în Parlamentului României, au loc audierile pentru numirea noului Consiliu de Administrație (CA) al BNR. Şedinţa este programată să înceapă la ora......
Israel a început o operațiunile terestre în sudul Libanului
Israel a început o operațiunile terestre în sudul Libanului
Armata israeliană a anunţat marţi că trupele sale terestre au trecut graniţa pentru a lupta împotriva Hezbollah în ...
Când se vor scumpi căldura și apa caldă în București. Declarația primarului Nicușor Dan
Când se vor scumpi căldura și apa caldă în București. Declarația primarului Nicușor Dan
O scumpire a gigacaloriei nu va avea loc cel mai probabil în lunile din iarna aceasta, dar este avută în vedere pe măsură ...
Armata israeliană anunţă că a „început raiduri terestre localizate şi ţintite” în sudul Libanului
Armata israeliană anunţă că a „început raiduri terestre localizate şi ţintite” în sudul Libanului
Armata israeliană a anunţat în cursul nopţii de luni spre marţi că a început "raiduri terestre localizate" în satele ...