Polonia cere Uniunii Europene „să-i respecte suveranitatea”

Primul ministru polonez Beata Szydlo a invitat pe un ton răspicat Uniunea Europeană să 'respecte suveranitatea' Poloniei în cadrul unei dezbateri asupra situaţiei statului de drept în ţara sa, trecută în revistă în Parlamentul European marţi la Strasbourg, relatează AFP.
Economica.net - mie, 20 ian. 2016, 06:31
Polonia cere Uniunii Europene

‘Pentru noi toţi ceea ce este important este ca noi să putem simţi sprijinul din partea UE (…), ca în deciziile referitoare la problemele interne ale ţării noastre să avem garanţia că suveranitatea noastră va fi respectată’, a pledat dna Szydlo, care se exprima pentru prima oară în faţa eurodeputaţilor.

Europarlamentarii ceruseră această dezbatere încă din decembrie, după anunţarea schimbărilor în legile privind tribunalul constituţional şi canalele media publice emise de noul guvern dominat de conservatorii partidului Lege şi Justiţie (PiS), scrie Agerpres.

Deschiderea de către Comisia Europeană la începutul lunii ianuarie a unei verificări privind respectarea statului de drept în Polonia, o premieră de la crearea sa în martie 2014, a amplificat interesul în jurul acestor schimbări la Strasbourg.

‘Suntem în prima etapă a procedurii de salvgardare’, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil de acest dosar din partea executivului european. ‘Un cadru care este o măsură preventivă’, a insistat el.

‘Vom angaja dialogul bazându-ne pe probe imparţiale şi în mod cooperant’, a promis Timmermans, într-un discurs introductiv care se voia cât mai obiectiv posibil.

La rândul său, Beate Szydlo a afirmat că măsurile luate de guvernul său se aplică ‘respectând Constituţia’, legea şi tratatele europene.

‘Tribunalul constituţional funcţionează foarte bine în Polonia, este în perfectă stare. (…) În urmă cu câteva ore, el a pronunţat o hotărâre’, a replicat dna Szydlo atacurilor care argumentau că reformele paralizaseră înalta instanţă juridică.

‘Polemica provocată de schimbări, în special în jurul numirii judecătorilor, trebuie rezolvată printr-un compromis politic în Polonia, este o problemă internă a Poloniei’, a insistat şefa guvernului polonez.

La intrarea în sediul din Strasbourg al Parlamentului European, circa o sută de manifestanţi proguvernamentali, veniţi special într-un autocar de la Varşovia şi Cracovia, au agitat pancarte pe care era scris: ‘Priveşte, UE: democraţia poloneză se simte bine !’ şi ‘Fiţi respectuoşi cu democraţia noastră !’.

În replică, opozanţi polonezi s-au deplasat de asemenea la Strasbourg pentru a denunţa ‘acţiunile antidemocratice’ ale unei ‘puteri cu tendinţe autoritare’.

Te-ar mai putea interesa și
Tendinţă îngrijorătoare. Volumul cheltuielilor UE neconforme este în creştere (raport ECA)
Tendinţă îngrijorătoare. Volumul cheltuielilor UE neconforme este în creştere (raport ECA)
Nivelul de eroare estimat pentru cheltuielile de la bugetul Uniunii Europene creşte de la un an la altul, iar nivelul record al datoriei, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei,......
Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 14,6%, în primele opt luni ale anului
Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 14,6%, în primele opt luni ale anului
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) înregistrat de România în primele opt luni ale anului în curs s-a majorat cu ...
PIB a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea din 2024 – date INS
PIB a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea din 2024 – date INS
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II din 2024 a fost de 442,094 miliarde lei preţuri ...
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru – vizat de DNA într-un dosar de luare mită
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru – vizat de DNA într-un dosar de luare mită
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru este vizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar ...