Marile companii exportatoare din Germania, din sectoare precum mărfuri industriale şi automobile, au fost mult timp pilonii economiei ţării, fiind responsabile pentru excedentul comercial ridicat, dar recentele tensiuni dintre China şi Occident au determinat schimbarea strategiilor de export, scrie Agerpres.
Datele de la Comitetul Germaniei pentru relaţiile economice cu Europa de Est, un grup de lobby care are ca obiectiv promovarea comerţului dintre Germania şi Europa de Est, arată că exporturile de mărfuri către Polonia au crescut cu 4,6% în primul semestru din 2024, la 48,4 miliarde de euro (53,2 miliarde de dolari). În contrast, Oficiul federal de statistică (Destatis) a informat că exporturile către China au scăzut cu 2,7% comparativ cu primul semestru din 2023, la 48,2 miliarde de euro.
Prin urmare, Polonia a urcat pe locul patru în rândul celor mai importante pieţe de vânzări pentru exporturile Germaniei, iar China este doar pe locul cinci.
Este un succes remarcabil ţinând cont de urgenţa diversificării economiei germane, care, mai presus de orice, vrea să-şi reducă dependenţa de China. „Aceste evoluţii ar trebui să fie un stimulent pentru noua Comisie Europeană şi ţările candidate pentru a continua fără întârziere expansiunea UE către Est şi Sud-Est”, a declarat, pentru Reuters, Cathrina Claas-Muehlhaeuser, preşedintele Comitetului.
Conform datelor, exporturile Germaniei către Europa de Est au urcat la 145 miliarde de euro în primul semestru din 2024, în timp ce totalul exporturilor s-a redus.
Responsabile pentru aproape 19% din comerţul exterior al Germaniei, ţările din Europa de Est au devenit un pilon al economiei germane orientate spre export, a adăugat Claas-Muehlhaeuser.
În primul semestru din 2024 Statele Unite au rămas principala piaţă de export pentru Germania, urmate de Franţa şi Ţările de Jos. A