”Confirm că industria apărării poloneze este interesată în această privinţă. Există câteva produse care ar putea fi interesante pentru Ucraina. Dacă vor exista dorinţa şi disponibilitatea de a achiziţiona elemente de armament din Polonia, atunci fabricile poloneze nu vor visa altceva decât exporturi”, a declarat Siemoniak pentru postul de radio privat Zet.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat în timpul summitului din Ţara Galilor că Alianţa nu va furniza armament Ucrainei, dar statele membre pot decide în mod individual dacă pot onora astfel de cereri din partea Kievului.
Un consilier al preşedintelui ucrainean a declarat după summit că Statele Unite, Franţa, Polonia, Norvegia şi Italia vor furniza arme Ucrainei, dar ulterior toate aceste ţări au dezminţit informaţia. Totuşi, preşedintele Petro Poroşenko a insistat că astfel de înţelegeri chiar au fost încheiate cu unele state membre ale Alianţei.
În urmă cu o săptămână, ministrul apărării polonez afirma, într-o declaraţie pentru postul public de radio, că Polonia nu vinde arme Ucrainei deocamdată, după ce ministrul ucrainean al apărării Valeri Gheletei anunţase că a început procesul de furnizare de arme Kievului din partea unor ţări membre NATO.
”Toate ţările membre ale Uniunii Europene pot vinde arme Ucrainei. Mai întâi să vedem dacă acest lucru este posibil şi realist”, a adăugat Siemoniak, care a exclus posibilitatea ca fabrici de armament poloneze să vândă arme Ucrainei fără ca Ministerul Apărării din Polonia să aibă cunoştinţă despre acest lucru.